Living Spain

Sa 20 eksponata koji odišu originalnim i neočekivanim rešenjima - od nameštaja i svetlećih tela do modnih detalja, mladi industrijski dizajneri iz Španije predstavili su nam savremenu špansku dizajn scenu, izložbom Living Spain.

Izložbu je otvorio ambasador Španije u Beogradu Hoze Rijera Sikijer, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, rečima: 

- Izložbe koje smo do sada priređivali za Beograđane imale su drugačiji sadržaj i druge teme. Želja nam je bila da sada predstavimo naš savremeni industrijski dizajn, koji je stekao veoma značajno mesto u ekonomiji i kulturi Španije. Zadatak ove izložbe jeste da promoviše uspešnu saradnju dizajnera i industrije, jer se umetnički predmeti mladih španskih dizajnera izrađuju u malim industrijskim preduzećima sa 200 ili čak i manje zaposlenih, a uspela su da steknu veliki ugled kupaca širom sveta. Još jednu lepu i prijatnu obavezu nameće ova izložba, a to je da srpski dizajneri predstave svoj rad španskoj publici na uzvratnoj izložbi, i na taj način naprave most saradnje između ove dve prijateljske zemlje i naroda.

Postavka Living Spain premijerno je predstavljena na Bijenalu dizajna 2006. u Sent Etjenu u Francuskoj, a koncipirana je kao putujuća izložba, kao vid promocije saradnje španskih dizajnera i industrije u oblikovanju predmeta koji predstavljaju sastavni deo svakodnevice. Autor izložbe Marselo Leslabaj na otvaranju je naglasio: 

- Raznolikost forme i stilova izloženih predmeta odaje sliku zemlje velikog kulturnog bogatstva, a originalna i neočekivana rešenja utiču da dizajn tokom poslednje decenije sve više zauzima značajno mesto u Španiji. Zajednička karakteristika izloženih radova je inspiracija suncem, plažama i prijatnom klimom koja odlikuje Španiju.

Da industrijski dizajn, osim upotrebne vrednosti i klasičnog ili modernog poimanja lepog, kroz praktičnost, ekonomičnost i funkcionalnost može otići mnogo dalje uverili smo se na ovoj nadasve interesantnoj i inspirativnoj izložbi savremenog španskog industrijskog dizajna. Nekada jasna granica, a zatim razlike između primenjene umetnosti i umetnosti gube se i postoje samo u smislu bogatstva tema i mogućnosti. Estetika savremenog shvatanja upotrebnog predmeta oslobađa maštu, traganjem za novim idejama i igranjem oblicima, materijalima, bojama, linijama, svetlom... do uživanja i zadovoljstva u lepoti života u najširem smislu.

Mladi umetnici sa svojim  radovima koje možemo videti na ovoj izložbi savršeno se uklapaju i u naše viđenje Španije kao zemlje jakog temperamenta, slobodno izraženih emocija i ogromne energije i želje za pravim uživanjem u životu.

Ništa manje je i naše uživanje u ovoj izložbi, te vam je toplo preporučujemo.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još