Partizan izgubio od Efesa

Najefikasniji igrač meča u prepunoj hali "Pionir" bio je centar domaće ekipe Nikola Peković sa 21 poenom i šest skokova. Debitant u crno-belom dresu Milan Mačvan dao je 14, a Dragan Milosavljević deset poena. Mačvan je imao i sedam skokova.

Goste je predvodio Torans Kinsi sa 18 poena. Jedan manje postigao je reprezentativac Srbije Duško Savanović, dok je Slovenac Saša Vujačić upisao 14 poena.

Crno-beli će u 2. kolu, 27. oktobra, igrati u Tel Avivu protiv domaćeg Makabija, dok će Anadolu Efes dan ranije u Itanbulu ugostiti
Šarlroa.

Partizan je na premijeri nove sezone u Evroligi imao priliku da pobedi izuzetno jakog protivnika, ali je loše odigrao treću četvrtinu, u kojoj su gosti, posle izuzetno izjednačenog poluvremena, stekli veliku prednost koju su čuvali do kraja.

(old_image)

Crno-bele je u prvom poluvremenu vodio Peković, a ekipe su igrale u početku prilično neizvesno. Nijedan tim u prvih 15 minuta nije imao više od četiri poena prednosti.

Peković je postigao osam od prvih 12 poena Partizana, a odbrana Efesa nije za njega imala rešenje. Nešto kasnije poene su počeli da postižu i drugi igrači, ali su crno-beli imali prednost uglavnom kada je u timu bio centar crnogorske reprezentacije.

Ekipe su se u prvih 20 minuta uglavnom smenjivale u vođstvu. Partizan je posle prve četvrtine imao poen prednosti, a u 15. minutu uspeo je da napravi najveću prednost u prvom poluvremenu – 40:33, posle mini-serije od 7:0.

Efes je, međutim, do kraja poluvremena dozvolio Partizanu da postigne još samo pet poena. Povratak turske ekipe poveo je srpski reprezentativac Duško Savanović sa pet vezanih poena, ali i Torans Kinsi poenima i asistencijama.

Peković je prvo poluvreme završio sa 13 poena, dok je Saša Vujačić postigao 12 za Efes, koji je na poluvreme otišao sa tri poena prednosti 48:45.

(old_image)

Taj rezultat nije se menjao u prva skoro četiri minuta treće četvrtine. Obe ekipe grešile su tada i promašivale šutove, a jedini pogodak crno-belih nije priznat, jer je Milosavljević pri šutu nagazio liniju za tri poena.

Odmah potom uzvratio je Kinsi i tada je počeo "potop" Partizana, a Efes je napravio razliku. Crno- beli su do kraja deonice postigli samo šest poena, a turska ekipa još 18.

Efes je u trećoj deonici imao čak sedam ukradenih lopti, a bio je bolji i u svim ostalim elementima igre. U toj četvrtini četvrte
lične greške dobili su centri Peković i Raduljica, tako da su gosti stekli prednost i u reketu.

Odsustvo visokih igrača Partizana u potpunosti su iskoristili Ersan Iljasova i Esteban Batista, koji su "zatvorili" reket. U isto vreme, bekovi domaćeg tima imali su velikih problema da prenesu loptu preko polovine, a u završnici meča im je i ispadala lopta iz ruku. Šampion Srbije postigao je u trećoj četvrtini samo dva poena iz igre i to u poslednjim sekundama.

(old_image)

Najveća prednost Efesa iznosila je 19 poena 68:49 posle penala Savanovića u završnici četvrtine. Navijači Partizana izazvali su kratak prekid zbog nezadovoljstva suđenjem, pošto su počeli u teren da ubacuju kovanice, upaljače i druge predmete.

Trener Partizana Vlade Jovanović nije imao izbora, pa je četvrtu deonicu počeo sa Pekovićem, što je

Partizan: Lou 6, Kecman, Raduljica 9, Jaramaz, Lučić 6, Milosavljević 10, Katić, Božić, Čakarević, Mačvan 14, Anđušić 7, Peković 21.

Efes: Balbaj, Ilijevski 4, Kinsi 18, Tunčeri 6, Akjol 1, Batista 7, Vujačić 14, Savanović 17, Iljasova 10, Kučo 5, Guler, Barać 2.

odmah dalo rezultata, jer se zaustavio nalet Efesa.

Domaći košarkaši smanjili su prednost sa 17 poena na kraju treće deonice na devet tri minuta pre kraja, zahvaljujući poenima Pekovića i trojkama Mačvana ali to nije bilo dovoljno za preokret protiv tako kvalitetnog rivala.

Iskusni igrači Efesa zadržali su prednost, a dva poena iz penala postigao je do kraja Vujačić.

Uprkos porazu, košarkaši Partizana ostali su nešto duže u hali, jer su ih navijači pozdravljali pesmom, i dva puta se vratili na parket.

Beta

Pogledajte još