Women's CEO Summit: Nataša Vulin - Ne sme da vas bude sramota kada nešto ne znate, pitajte

Uoči "Women's CEO Summit" konferencije, 14. marta 2024. u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, razgovarali smo sa Natašom Vulin, direktorkom agencije Advertising Solutions, o izazovima i trijumfima žena u poslovnom svetu. Deljenjem svojih iskustava o odlučnosti, samopouzdanju i značaju mentorstva, Nataša inspiriše i pruža podršku ženama na putu ka liderstkim pozicijama. Kroz svoje priče, ona naglašava važnost međusobne podrške među ženama, te kako se kao majka i direktorka nosi sa balansom između profesionalnog i ličnog života. Ovaj razgovor najavljuje konferenciju koja teži stvaranju pravednijeg i inkluzivnijeg poslovnog okruženja, slavi žensko liderstvo i otvara put ka novim mogućnostima za žene u poslovnom svetu.

Kako ste kao žena prebrodili specifične izazove u svetu biznisa, gde uglavnom dominiraju muškarci, i koje su ključne lekcije koje biste podelili sa budućim liderkama?

- Ključne lekcije uključuju odlučnost, samopouzdanje i postavljanje jasnih ciljeva. Važno je istraživati i raditi na razvoju veština koje vam omogućavaju da izađete izvan stereotipa i pokažete svoje liderstvo. Lično smatram da je sam stav, bilo žene ili muškarca najvažniji u sticanju i postavljanju autoriteta. Samopouzdanje se stiče radom na sebi, niko nije bezgrešan i iz sopstvenih grešaka najbolje učimo, tako da bih i to uzela u obzir kao neizostavan deo puta ka uspehu i sticanju liderskih veština.

Na koji način ste vi, kao direktorka i majka, pronašli podršku u svojoj karijeri i kako danas radite na pružanju mentorstva i podrške drugim ženama koje teže da zauzmu vodeće poslovne pozicije?

- Za podršku u karijeri, najdragocenije je uspostaviti ravnotežu između poslovnih i ličnih obaveza. Ja sam se neretko obraćala ljudima iskusnijima od sebe, i dalje to činim, a koji me podržavaju i sa kojima delim slična interesovanja. Kada je reč o mentorstvu, volim da sam u društvu jakih žena, onih koje su svojim radom i životnim stavovima izgradile sebe u samostalne i snažne žene, ne rukovodimo se onom izrekom "Žena je ženi vuk", šta više podstičemo jedna drugu, delimo svoja iskustva i pružamo uzajamnu podršku kako bismo ostvarile ono čemu težimo, a to je uspeh i ostvarenje zadatih ciljeva. Uloga majke me je oplemenila i učinila boljom , kako u ličnom, tako i u profesionalnom smislu. Doslednost u vaspitanju svojih sinova kada su u pitanju neka ograničenja, da li ona bila u vremenu provedenom sa njihovim vršnjacima ili igranju kompjuterskih igrica su mi pomogla da i prema sebi i svojim ciljevima budem odgovornija, jer na taj način gledajući mene, moja deca usvajaju navike i ponašanje koje kao roditelj želim da postignem. Podsticaji i razumevanje su primarni kako u vaspitanju dece, isto tako i u poslovnom odnosu prema mladima koji žele da uče i sutra postanu najbolji u svom poslu. I ono što sam uvek isticala kada sam i sama bila na početku, nikada ne sme da vas bude sramota kada nešto ne znate, pitajte, to je uvek bolje nego da uradite na svoju ruku, a još uvek niste dovoljno spremni da preuzmete odgovornost tog činjenja.

Kakve promene smatrate neophodnim za stvaranje inkluzivnijeg poslovnog okruženja koje omogućava ženama da napreduju do vodećih pozicija, posebno u našem regionu?

- Ne smatram da imamo manja prava u odnosu na muški pol, obaveze koje smo same sebi nametnule odrastanjem i nasledjem su naš izbor i nešto čega ne želimo da se odreknemo. Ovde pre svega mislim da je žena ta koja je stub porodice. Koliko možemo i želimo da podnesemo zavisi isključivo od nas i etiketa pola nas ne predoredjuje da nešto činimo manje ili više uspešno. Naša snaga i vera u sebe su najsnažnije oružje osvajanja bilo kog cilja. A izbori koje pravimo nas u tome ohrabruju ili ne. Svakako da je važno sistemski promovisati jednake mogućnosti u zapošljavanju i napredovanju, podržavati žene u donošenju odluka i aktivno raditi na eliminisanju predrasuda u poslovnom svetu. Smatram da naša zemlja ne zaostaje ni najmanje u odnosu na druge zemlje i da je ženski stav glasniji nego ikad poslednjih godina.

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su "a-la-carte" tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacije možete pronaći ovde.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Promo

Pogledajte još