Za prodaju ostalo 800 firmi

Javna preduzeća tek čekaju "ubrzanje restrukturiranja i privatizacije", za šta postoji i posebna komisija.

Prema podacima Ministarstva finansija, od početka ove godine u Srbiji su putem tendera privatizovana dva preduzeća i ostvaren prihod od 1,4 miliona evra. Za ta preduzeća ugovorene su investicije od najmanje 10 miliona evra. 

U istom periodu, na aukcijama je prodato nešto više od 54 društvene firme, za ukupnu sumu od 98,5 miliona evra. Novi vlasnici firmi obavezali su se da u njih investiraju najmanje 3,3 miliona evra. Što se tržišta kapitala tiče, u prva četiri meseca ove godine prodata su 34 preduzeća i ostvaren privatizacioni prihod od 24,5 miliona evra. S druge strane, podaci Agencije za privatizaciju pokazuju da je u periodu od 2005. do 2007. godine privatizovano 1.040 društvenih preduzeća i ostvaren ukupan prihod od nešto više od milijardu i 287 miliona evra. Istovremeno je prodato i šest banaka, koje su donele ukupan prihod od 795,7 miliona evra. Za preduzeća prodata u ovom periodu ugovorene su investicije od najmanje 454,9 miliona evra. Prema zvaničnim, ali ne i sasvim pouzdanim podacima Agencije, za privatizaciju je preostalo još oko 800 društvenih preduzeća, zbog čega je prošlogodišnjim izmenama Zakona o privatizaciji rok za okončanje ovog procesa produžen do kraja 2008. 

Nepouzdanost navedene brojke proizilazi inače iz činjenice da neke od preostalih firmi, posle niza bezuspešnih pokušaja prodaje, završavaju u stečaju, dok druge, posle naizgled uspešne prodaje, završavaju na sudu, odnosno, u postupku osporavanja privatizacije i poništavanja kupoprodajnog ugovora. Najzad, i pored brojnih kritika koje od početka prate ovaj proces, broj poništenih ugovora ipak i dalje ne premašuje pet odsto ukupnog broja privatizovanih preduzeća. S druge strane, isto kao i kritike, proces privatizacije nastavljaju da prate i ocene da u oblasti restrukturiranja i privatizacije javnih preduzeća nije učinjeno gotovo ništa. Tim povodom je, da podsetimo, osnovana i posebna Komisija za restrukturiranje javnih preduzeća, koja je trebalo da ubrza taj proces, i usvojen Zakon o besplatnoj podeli 15 odsto akcija šest javnih preduzeća. No, ni dosadašnji učinak te komisije nije stigao dalje od ocena o spornoj i za građane štetnoj privatizaciji NIS, na primer.

("Pregled")

Pogledajte još