Trgovina organima - međunarodni kriminal

BEOGRAD, 22. maja 2008. (Beta) - Portparol Tužilastva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je u četvrtak da istraga o trgovini organima otetih kosovskih Srba ukazuje na mogućnost da je reč o jednom vidu međunarodnog organizovanog kriminala u koji su bili uključeni funkcioneri sadašnjeg albanskog establišmenta.

Vekarić je Međunarodnom radiju Srbija kazao da istraga pokrenuta posle objavljivanja knjige bivše haške tužiteljke Karle del Ponte "napreduje i da je urađeno dosta u pravcu otkrivanja istine šta se tokom 1999. godine dešavalo na Kosovu i severu Albanije".

Postoje indicije, dodao je Vekarić, da su u sve ozbiljno bili umešani i neki bivši službenici UNMIK-a, kao što je Karla del Ponte navela. "Pouzdano se zna da je UNMIK vodio istragu o nestalim Srbima, da je ona iznenada stopirana i da niko ne zna rezultate te istrage. Da je reč o organizovanom međunarodnom kriminalu navodi i činjenica da su mnoge krivične prijave za trgovinu ljudskih organa podneli i sami Albanci. Sada to treba utvrditi", naglasio je Vekarić.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.