Amerika na lekovima protiv bolova

Ali nije samo SAd u pitanju, ovaj problem se odnosi i na druge razvijene zemlje.

Da li je u pitanju zaista nesnosan bol, nemogućnost lečenja i odlaska na bolovanje zbog posla ili jednostavno zbog mnogo raznih problema i ekonomske krize, ljudi više ne mogu da trpe. Ni bol, ni tugu. A jedino što društvo omogućava je pilula.

Zloupotreba lekova protiv bolova, pre svega opijatnih analgetika, u Americi je dostigla zabrinjavajuće, epidemične razmere, kaže se u novom izveštaju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju upućenom Beloj kući. Iako su u pitanju lekovi koji se mogu kupiti isključivo uz lekarski recept, primećen je drastičan porast njihove prodaje i zloupotrebe, prenosi sajt bol.rs.

Dnevno 40 osoba u Americi umre zbog uzimanja prevelike doze opijatnih analgetika. To je trostruko veći broj nego pre deset godina.

Prodaja analgetika koji se mogu kupiti isključivo uz lekarski recept porasla je za više od 300 posto od 1999. godine do danas, govore podaci nadležnih federalnih institucija SAD. Među onima koji previše koriste analgetike su i slavne ličnosti. Nije redak slučaj da se prekomerna doza ili loša kombinacija lekova završi kobno. To često nije namera korisnika, ali se tako završi.

Lekovi, koji se prepisuju isključivo u svrhu kontrole teških hroničnih bolova, imaju slično narkotično dejstvo kao i najteže droge i lako mogu da izazovu opasnu zavisnost. S obzirom na to da je njihova prodaja zapravo legalna, čak i kad je pod kontrolom lekarskog profesionalnog kodeksa, očigledno je da ih je jako lako zloupotrebljavati, čak i u jednom tako organizovanom sistemu kakav je američki, smatra Prof. dr Branislav Antić, urednik sajta Bol.rs.

Među 15.000 tragičnih slučajeva nastalih zbog zloupotrebe lekova protiv bolova tokom 2008. godine, beleži se i smrt čuvenog holivudskog glumca Hita Ledžera.

On objašnjava da u neuređenim zemljama, poput naše, ovakvi lekovi možda nisu toliko rasprostranjeni i da se nešto „teže“ propisuju, ali ih je, zbog visokog stepena korupcije u zdravstvu i nedovoljne kontrole, sigurno mnogo lakše ilegalno nabaviti nego u zapadnim državama. „To je svakako veliki problem i u ovoj zemlji, samo mi ne baratamo tako ’atraktivnim’ statističkim podacima“, zaključuje Prof. Antić.

Istraživanje rađeno prošle godine pokazalo je da je svaki dvadeseti Amerikanac stariji od 12 godina bar jednom uzeo neki lek protiv bolova isključivo zbog narkotičnog efekta.Obilazeći apoteke u Beogradu i raspitujući se kod apotekara, lako možemo zaključiti da o narkotičnom dejstvu nekih lekova analgetika jako mnogo zna mlada populacija. Nažalost.

Pogledajte još