Obezbeđenje napalo studente

- Radnici obezbeđenja stajali su na stepeništu između prvog i drugog sprata. Pokušao sam da prođem, ali me je jedan od njih uhvatio za kragnu i stegao. Viknuo sam, a kolege su dobacivale "Zašto nas napadate?". Tada su radnici obezbeđenja počeli da guraju studente niz stepenice, a jednog su udarili pesnicom u stomak. Drugog kolegu su zadržali u stisku - tvrdi član plenuma Filozofskog fakulteta.

Taj student za Blic kaže da su se posle incidenta pojavili prodekan za finansije i sekretar fakulteta, a da su radnici obezbeđenja tvrdili da nisu upotrebili nasilje.

Uprava Filozofskog fakulteta studentima se obratila saopštenjem i počela je jutros sa akcijom u kojoj će radnici obezbeđenja i zaposleni tokom današnjeg dana obezbediti uslove kako bi nastava od sutra počela da se odvija u punom obimu. Saopštenje je oblepljeno po zidovima, a studentima se nalaže da prekinu blokadu i napuste prostorije fakulteta.

Na Filozofski fakultet jutros oko 7.15 sati ušlo je šestoro ljudi u civilnim odelima koji su, kako kažu studenti koji su noć proveli na fakultetu, tvrdili da rade za Upravu fakulteta kao obezbeđenje. Oni su odbili da pokažu legitimacije studentima, ali je kasnije jedan od njih ironično rekao "da su članovi Vatrogasnog društva Vračara".

U suprotnom, navodi se u saopštenju, koje je potpisala dekan fakulteta prof. dr Vesna Dimitrijević, protiv studenata koji to ne učine vodiće se postupak utvrđen pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti studenata, a protiv drugih osoba odgovarajući prekršajni postupci. Studenti od danas mogu jedino uz indeks da uđu u zgradu fakulteta. Takođe je navedeno, da radnici obezbeđenja i zaposleni ne smeju da primenjuju fizičku silu.

Situacija je sada takva da se jedna grupa studenata koja je prenoćila na fakultetu nalazi na drugom spratu, ali u tim prostorijama ne mogu da im se pridruže druge kolege jer im je onemogućen prolaz.

Nova Srbija je najoštrije osudila primenu nasilnih metoda protiv studenata na Filozofskom fakultetu u Beogradu od strane pripadnika privatnih agencija za obezbeđenje i uvođenje pravog opsadnog stanja, što predstavlja grubo kršenje autonomije Univerziteta kao jedne od najstarijih tekovina demokratskog društva.

NS na strani studenata
Na stranu studenata stala je i Nova Srbije koja u saopštenju poručuje da je zabrana ulaska studentima u kabinete, amfiteatre, biblioteke, pa čak i toalete je neverovatna demonstracija sile i arogancije vlasti prema mladim intelektualcima, koji samo traže bolje uslove studiranja, slične onima koje su kao studenti imali njihovi sadašnji profesori.
"Ono što je rektor Branko Kovačević najavio, tražeći da se protest uguši milom ili silom, ostavruje se na bruku nazovi rektora i Univerziteta. NS traži da se odmah skine medijska blokada oko dešavanja na Beogradskom Univerzitetu, jer nije normalno da više znamo o protestu studenata u Zagrebu nego u našem glavnom gradu", navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor Nove Srbije Borislav Borović

Studenti Filozofskog fakulteta već 15. dan blokiraju fakultet, a noćas je njih 50 tu i prenoćilo, dok im se veći broj kolega pridružio tokom jutra.

Pogledajte još