REKORDNA CENA: Najskuplja krava na svetu prodata za više od 4 miliona dolara (VIDEO)

Krava rase Nelore stara 4 i po godine poznata pod imenom "Viatina-19 FIV Mara Imóveis" nedavno je procenjena na 4,3 miliona dolara, što je čini najskupljom kravom na svetu.

Jedna trećina vlasništva krave nedavno je prodata na aukciji u Aranduu, u Brazilu, za 1,44 miliona dolara, čime je njena ukupna vrednost iznosila neverovatnih 4,3 miliona dolara.

"Viatina-19 FIV Mara Imóveis" je već bila proglašena za najskuplje govedo na svetu prošle godine kada je polovina njegovog vlasništva prodata na aukciji za oko 800.000 dolara, što je bila još jedna rekordna cena u to vreme.

Rekordna transakcija ukazuje na genetske kvalitete rase goveda Nelore, kao i na potražnju za visokokvalitetnim životinjama sa izuzetnim genetskim karakteristikama.

Cena "Viatina-19 FIV Mara Imóveis" se smatra novom prekretnicom za Nelore, rasu krava visoko cenjenu širom sveta zbog svojih kvaliteta.

Karakteriše ih svetlo belo krzno, labava koža i velika lukovičasta grba iznad ramena, Nelore je prvenstveno poznat po svojoj prirodno visokoj otpornosti na toplo vreme. Njihovo belo krzno igra veliku ulogu u tome, jer reflektuje većinu talasnih dužina svetlosti, kao i činjenica da su njihove znojne žlezde duplo veće i 30 odsto brojnije od onih kod većine evropskih rasa.

Goveda Nelore, nazvana po indijskom okrugu Nellore u Andra Pradešu, takođe imaju veoma efikasan metabolizam, što im omogućava da uspevaju čak i na niskokvalitetnoj krmi.

Neverovatno izdržljiv i otporan, Nelore može da se odupre brojnim parazitskim infekcijama, a njihova tvrda koža je mnogo teže za insekte koji sišu krv. Ova rasa se takođe veoma lako razmnožava, jer ženke imaju šire karlične otvore i veće porođajne kanale od drugih rasa goveda, a telad ne zahteva skoro nikakvu pomoć od ljudi.

Prema izveštaju "Gardijana" iz 2018. godine, sperma najvrednijih bikova Nelore može koštati 5.000 dolara po dozi od 0,55 mililitara (0,03 unce). U Brazilu ima oko 167.000.000 krava Nelore, oko 80 odsto goveda u toj južnoameričkoj zemlji.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još