SAMO AKO SU FINI: Kopenhagen nagrađuje turiste pod jednim uslovom

Dok drugi gradovi pokušavaju da se reše turista, vlasti Kopenhagena odlučile su da ih nagrađuju besplatnim pićima i skijanjem na vodi, ali pod uslovom da se lepo ponašaju i ne zagađuju grad.

U Barseloni lokalno stanovništvo prska turiste vodom, Venecija uvodi taksu kako bi ograničila broj dnevnik dolazaka, a Kopenhagen nudi turistima finansijske i druge podsticaje kako bi ih privukao.

Jedini uslov je da budu fini.

Prestonica Danske pokušava drugačijim pristupom da privuče samo one lepog ponašanja i društveno i ekološki savesne putnike.

Nacionalna turistička organizacija uvela je program kako bi ohrabrila pozitivno ponašanje. Nagrađivaće one koji se voze biciklom ili javnim prevozom umesto autom, kao i one koji, primera radi, odluče da se bave baštovanstvom i sakupljanjem otpada u luci ili gradskim parkovima.

Ljudi koji vrate svoje višekratne čaše za kafu mogu da računaju na besplatan topli napitak u određenim lokalima. Lepo i savesno ponašanje uključivaće nagrade poput besplatnog koktela u barovima ili korišćenje gradskog kompleksa skijaške skakaonice.

Mikel Aro-Hansen kaže da se turistička organizacija kampanjom "Wonderful Copenhagen" nada da će ideja poslužiti kao inspiracija i drugim gradovima da je preuzmu ili pronađu sličan način da motivišu lepo ponašanje.

- Želimo da posetioci prave savesnije odluke koje su dobre i za ljude i za okolinu, a zauzvrat budu nagrađeni - kaže Aro-Hansen.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još