DANSKA DOBILA KRALJA: Kraljica Margreta II abdicirala u korist sina Frederika X

Frederik X postao je novi kralj Danske, kada je njegova majka kraljica Margreta II potpisala deklaraciju o abdikaciji.

Premijerka Mete Frederiksen proglasila je Frederika X novim kraljem Danske na balkonu palate.

Nakon proglašenja, novi kralj Danske pojavio se na balkonu i pozdravio prisutne. Njemu se pridružila i njegova supruga, kraljica supruga Meri, njegov sin prestolonaslednik Kristijan i drugi članovi danske kraljevske porodice.

Kraljica Margrete II potpisala je deklaraciju o abdikaciji, čime je okončana njena 52-godišnja vladavina kao danski monarh sa najdužim stažom, dok je njen nastariji sin preuzeo prestol kao kralj i šef države.

Potpisivanje deklaracije o abdikaciji znači da njen 55-godišnji sin Frederik X automatski postaje kralj, prenosi "Gardijan".

U kabinetu su, pored kraljice, bili prisutni ministri vlade i sekretar kabineta, kralj Frederik i njegov sin, prestolonaslednik Kristijan.

Mediji iz celog sveta su preneli snimke kako kraljica Margret napušta zamak Kristijansborg automobilom kroz ogromnu gužvu u Kopenhagenu.

Smena na prestolu u Danskoj je formalna ceremonija koja zapravo ne zahteva ništa osim potpisa.

Kraljica Margreta je bila na danskom prestolu čitave 52 godine, od 14. januara 1972. pa sve do danas.

Ona je zvanično potpisala svoju abdikaciju na sednici državnog saveta, a potom će njen sin prestolonaslednik Frederik (55) automatski postati novi danski monarh, kralj Frederik Deseti.

Pozivajući se na zdravstvene probleme, danska kraljica je u novogodišnjoj noći najavila da će se povući sa trona, što je izazvalo iznenađenje nacije koja je očekivala da će ona ostati na prestolu do kraja života, što je tradicija u danskoj monarhiji.

Izvor: N1 Beograd
Foto: Guardian News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još