"Jutra" čeka bogatog kupca

U pitanju je kompleks u selu Koštunići, na planini Suvobor, za proizvodnju rakije i voćnih rakija sa savremenom destilerijom i podrumima, hladnjačom kapaciteta 3.000 tona, sušarom za voće i pečurke, kao i linijom za pakovanje čaja.

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za učešće na licitaciji na kojoj će, po početnoj ceni od 5,9 miliona evra, na prodaju biti ponuđeno preduzeće "Jutra", u vlasništvu javnog preduzeća "Jugoimport SDPR". U saopštenju se navodi da će licitacija za to preduzeće, koje se bavi proizvodnjom, preradom i trgovinom voćem i povrćem, biti održana 27. juna. Rok za preuzimanje prodajne dokumentacije, koja košta 40.000 dinara, ističe 18. juna, a rok za podnošenje prijava za učešće u javnom nadmetanju 19. juna. Pravo na učešće u licitaciji imaju konzorcijumi domaćih ili stranih, pravnih ili fizičkih lica, a depozit za učešće u javnom nadmetanju iznosi 598.400 evra. Prema saznanjima agencije Beta, u pitanju je kompleks u selu Koštunići, na planini Suvobor, za proizvodnju rakije i voćnih rakija sa savremenom destilerijom i podrumima, hladnjačom kapaciteta 3.000 tona, sušarom za voće i pečurke, kao i linijom za pakovanje čaja. U tom kompleksu nalazi se i najmodernija linija za proizvodnju čipsa na Balkanu, kupljena u Holandiji, s magacinom za krompir kapaciteta 3.000 tona, kao i malinjak zasađen na oko tri hektara. 

Kompleks je 1994/95. počeo da gradi bivši general JNA Jovan Čeković, kao direktor "Jugoimport SDPR", ali je s tog mesta smenjen 2002. U Koštunićima je izgrađen i turistički etno kompleks, koji nosi ime Anđelije Mišić, majke srpskog vojvode iz Prvog svetskog rata Živojina Mišića, koji nije u sastavu "Jutre", pa se neće naći na aukciji 27. juna. Ranije je prodat proizvodni pogon "Voćara" u Čačku, koji je takođe bio u sastavu "Jutre", a izvori Bete pretpostavljaju da su "defininisani imovinsko-pravni odnosi s nekadašnjim većinskim vlasnikom iz Grčke", koji je kao poslovni partner SDPR ulagao u podizanje tog kompleksa u Koštunićima. Isti izvori takođe pretpostavljaju da se država opredelila da se "Jugoimport SDPR" bavi samo marketingom i prodajom vojne opreme i naoružanja, pa se kompleks u Koštunićima, koji je svojevremeno zapošljavao i do 40 radnika, proda na aukciji. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još