Portugalci ubedljivi protiv Bosanaca

Prvi meč u Zenici završen je nerešeno bez golova.

Po dva gola za Portugal postigli su Kristijano Ronaldo i Elder Poštiga, a po gol su dali Nani i Migel Veloso. Golove za Bosnu dali su Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

Reprezentacija BiH igrala je sa igračem manje od 54. minuta, pošto je Senad Lulić dobio crveni karton.

Portugal je krenuo napadački i u šestom minutu imao prvu priliku. Ronaldo je šutirao sa 16 metara, golman Bosne Asmir Begović odbranio, a lopta se odbila do Raula Meireleša koji je šutirao pored gola.

Domaćini su nastavili pritisak i došli u prednost u osmom minutu kada je Ronaldo iz slobodnog udarca sa 30 metara prebacio živi zid i savladao loše postavljenog Begovića.

POGLEDAJ VIDEO: Ronaldo srušio snove Bosancima

Prednost Portugalaca na 2:0 povećao je fudbaler Mančester juajteda Nani. On je primio loptu na 35 metara od gola, okrenuo se i neodbranjivo šutirao.

Prvu veliku priliku za goste propustio je napadač Edin Džeko kada je u 32. minutu, posle centaršuta Lulića, glavom šutirao sa osam metara, ali pogodio prečku.

Portugalci su imali novu priliku u 38. minutu. Žoao Mutinjo je predriblao golmana gostiju, ali je otišao previše desno i nije mogao ozbiljnije da ugrozi gol Bosne.

Bosna je smanjila prednost Portugala golom Zvjezdana Misimovića iz penala u 41. minutu. Jedanaesterac je napravio Fabio Koentrao kada je u vazdušnom duelu sa Džekom igrao rukom.

(old_image)

Pred kraj prvog poluvremena Ronaldo je mogao ponovo da postigne gol, ali je sa 27 metara iskosa šutirao pored gola.

U drugom poluvremenu Portugalci su nastavili gde su stali. Ronaldo je u 53. minutu poveo kontranapad, pobegao fudbalerima gostiju, ušao u šesnaesterac i obišao golmana Begovića i poslao loptu u prazan gol za prednost svog tima od 3:1.

Posle gola Ronalda, sudija Volfgang Štark pokazao je veznom fudbaleru gostiju Senadu Luliću žuti, a potom i crveni karton.

Koentrao je imao priliku da u 61. minutu poveća prednost Portugala, ali je njegov šut sa desetak metara glavom odbranio Begović.

POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Hrvati, Portugalci, Česi i Irci na EP

Novu nadu gostima doneo je Emir Spahić golom u 65. minutu. On je neometano sa nekoliko metara savladao golmana Ruija Patrisia posle dodavanja Darka Maletića koji je nekoliko minuta pre toga ušao u igru.

Portugalci su nastavili u 72. minutu. Ruben Mikael je poslao loptu u prazan prostor, a Poštiga se našao između kompletne odbrane gostiju, izašao sam ispred Begovića i lako ga savladao za 4:2.

Na 5:2 povećao je Migel Veloso u 80. minutu iz slobodnog udarca sa 20-ak metara iskosa sa desne strane, a konačnih 6:2 postavio je svojim drugim golom Poštiga koji je posle prodora i centaršuta Koentraa sa leve strane neometan glavom savladao golmana Begovića.

Već u sledećem napadu Portugal je imao šansu za sedmi gol. Mikael je izašao sam ispred Begovića, ali se spetljao i njegov šut završio je pored gola.

(old_image)

Spisak učesnika Evropskog prvenstva 2012. godine:

1. Poljska (domaćin)
2. Ukrajina (domaćin)
3. Nemačka (pobednik Grupe A)
4. Rusija (pobednik Grupe B)
5. Italija (pobednik Grupe C)
6. Francuska (pobednik Grupe D)
7. Holandija (pobednik Grupe E)
8. Grčka (pobednik Grupe F)
9. Engleska (pobednik Grupe G)
10. Danska (pobednik Grupe H)
11. Španija (pobednik Grupe I)
12. Švedska (najbolja drugoplasirana ekipa)
13. Hrvatska (baraž)
14. Češka (baraž)
15. Republika Irska (baraž)
16. Portugal (baraž)

Beta

Pogledajte još