Japanski ministar se odrekao plate zbog greške službenika!

Goši Hosono, nova zvezda vladajuće Demokratske partije Japana izjavio da se potpuno odriče mesečnih primanja tokom čitavog mandata kako bi ispravio grešku svojih službenika.

Ministar, koji je takođe zadužen za saniranje nesreće u nuklearnoj centrali u Fukušimi, nastaviće ipak, da dobija platu poslanika u parlamentu koja iznosi oko 13.000.

"Moja odgovornost kao šefa ovog ministarstva je ogromna", izjavio je dan nakon što je otkrivena greška njegovih službenika.

Jedan stanovnik Fukušime, mesta udaljenog 60-ak kilometara od istoimene nuklearne centrale teško oštećene u zemljotresu u martu, poslao je prošle nedelje paket sa uzorkom zemlje iz svoje bašte kako bi je analizirali stručnjaci Hosonovog ministarstva.

Analize su pokazale da je nivo uzorka zemlje bio 0,18 što je slični nivo radijacije zemlje testirane u okolini Tokija.

Nakon razgovora zaposlenih u ministarstvu o tome šta da urade sa testiranim uzorkom zemlje, jedan od službenika je predložio da ga baci na parče neograđene zemlje u svom komšiluku u prefekturi Saitama.

Uzorak zemlje je u međuvremenu sklonjen, a zaposleni i njihovi šefovi su disciplinski kažnjeni uključujući i privremeno smanjene plate, a neki su prebačeni na druga radna mesta, rekao je ministar Hosono.

TOKIO, 18. novembar 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još