Da li se EU raspada 2014?

Niall Ferguson je u eseju u subotnjem Wall Street Journalu objavio svoju viziju evropske budućnosti. Evropa je prikazana dramatično drugačije od vizije koju danas spašavaju vro-lideri u Briselu. Ali to ne znači nužno da će drugačija Evropa biti i lošija za život.

Nova fiskalna i politička struktura koja sledi, bila bi nešto kao - Sjedinjene Evropske Države, bez Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Danske, sa čvrstim jezgrom okupljenom oko nove Nemačke. U novoj političkoj tvorevini bile bi i bivše jugoslovenske države - Bosna, Hrvatska, Srbija, Kosovo i Makedonija Nakon raspada Belgije na Flandriju i Valoniju SED bi imala 29 članica, dve više od bivše Europske Unije...

Novo sedište Evrope nije Brisel nego Beč, predviđa Ferguson. On, takođe, "vidi" raspad Merkelove Nemačke 2013. i vlast socijalnih demokrata u toj zemlji. A u Velikoj Britaniji je David Cameron doživeo na vlasti i četvrti mandat zahvaljujući srećnoj zvezdi pod kojom je rođen. I onda Cameron raspisuje referendum o ulasku u EU.

Ali, zahvaljujući angažovanju tabloida, britanska javnost izjasnila se protiv EU (59 posto glasova) i vlast odlučila da poveriti isključivo torijevcima koji su dobili apsolutnu većinu u Parlamentu. Engleska je danas omiljeno odredište velikih kineskih investicija, a bogati Kinezi zaljubljeni su u svoje raskošne londonske stanove i u novootkrivene užitke škotskih lovišta, predviđa Ferguson.

Šveđani, Danci i Norvežani zajedno s Islanđanima osnovali su Severnjačku ligu nakon što su odbili sve nemačke pozive da finansijski potpomognu posrnule države na jugu Evrope.

SED je započeo pristupne pregovore s Ukrajinom. Nemački birokrati najavljuju novi sporazum u Jalti koji će ponovno podeliti istok Evrope na zone ruskog i zapadnoevropskog interesa...

I tako...

A šta vi zamišljate?

Pogledajte još