Deset Nadlanu.com favorita sa Festivala autorskog filma!

Nadlanu.com vam preporučuje deset filmova sa ovogodišnjeg programa Festivala autorskog filma koji će na vas sigurno ostaviti utisak!

1. Sram (Shame)
Reditelj Stiv Mekvin i sjajni Majkl Fasbender se, nakon hvaljenog filma „Glad“ (Hunger), sreću ponovo u intenzivnoj priči o čoveku koji ne može da kontroliše svoje seksualne nagone. Dvojcu koji uvek uspeva da zaintrigira, u ovom neviđenom putovanju kroz mrak Njujorka, pridružuje se i mlada nada – Keri Maligen.

2. Tiranosaurus (Tyrannosaur)
Ako nekog glumca treba voleti onda je to Pedi Konsidin. A tek kada je jedna tako moćna umetnička (a i fizička!) pojava autor filma drame o nasilniku koji je na pragu oprosta zahvaljujući ženi – teško je odoleti. Svakako film i za fanove Pitera Malena!

3. Faust (Faust)
Nekako, na FAF je uvek uzbudljivo proveriti zašto je baš neki film dobio veliku nagradu. Eto prilike da vidimo da li je Aleksandar Sokurov zaista zaslužio Zlatnog lava u Veneciji za priču o naučniku koji je spreman da proda dušu đavolu zarad prave prosvećenosti. Ne očekujte Getea, već Sokurovljevo „čitanje između redova“.

4. Pina (Pina)
Vim Venders stiže na FAF sa 3D muzičkim dokumentarcem o slavnoj nemačkoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš. Očekujemo senzualno putovanje u svet pokreta pojačano 3D doživljajem koji je pravo iznenađenje za Vendersa. Možda baš Venders uspe da doda „čoveka“ u 3D tehnologiju... Videćemo.


5. Najbolje namere (Din dragoste cu cele mai bune intentii)

Nagrada na Festivalu u Lokarnu nema veze s tim što se bar jedan rumunski film mora naći na listi „obavezno pogledati na FAF“. Rumunska kinematografija je neodoljivom kombinacijom dramatičnog i komičnog stvorila pravi „nacionalni“ autorski pečat . To očekujemo i od ovog filma.

6. The Box (The Box)
Kada smo posetili set filma Andrijane Stojković osetili smo vajb jedne pozitivne ekipe koja pravi nešto drugačije na srpskom filmskom nebu. Zato s nestrpljenjem iščekujemo prvi film na svetu koji se bavi pakovanjem nastao po istinitom događaju.

7. Marta Marsi Mej Marlin (Martha Marcy May Marlene)
Brojne nagrade, sjajna podela uloga u neobičnoj psihološkoj drami. Očekujemo puno od debija Elizabet Olsen u prvom dugometražnom filmu Šona Durkina. Spremni smo za vrlo uznemirujući film o problematičnoj mladoj ženi koju progoni prošlost.

8. Bilo jednom u Anadoliji (Bir Zamanlar Anadolu’da)
Film Nurija Bilge Cejlana (Three Monkeys) nagrađen Gran prijem u Kanu prati grupu ljudi na putu po stepama Anadolije u potrazi za lešom. Sigurno minimalistički film za prave fanove autorskog filma koji istražuje ljudske duše u neočekivanim situacijama.

9. Play (Play)
Kao pravi fanovi švedske kinematografije, FAF ne sme da prođe a da ne ispratimo jednog predstavnika – Rubena Ostlunda. Film koji se bavi maltretiranjem među tinejdžerima vrlo je aktuelna priča koja snimljena na ovaj način zaslužuje punu pažnju gledaoca.

10. Majkl (Michael)
Napeti triler austrijske produkcije o pedofilu koji drži dečaka zatvorenog u podrumu, dok vodi život naizgled neupadljivog agenta osiguravajućeg društva. Radnja filma deluje veoma uzbudljivo plus činjenica da se retko susrećemo sa austrijskom filmovima, privljači pažnju na „Majkla“.

Pogledajte još