FESTIVAL AUTORSKOG FILMA: Šesti Francusko-srpski filmski susreti od 1. do 3. decembra u Beogradu

U okviru Festivala autorskog filma (26. novembar – 3. decembar 2021.) održaće se, od 1. do 3. decembra, šesti Francusko-srpski filmski susreti, u organizaciji Francuskog instituta, MegaCom Filma, Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID.

Susreti će krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz niz aktivnosti posvećenih "sedmoj umetnosti". Uprkos otežanim okolnostima, usled sanitarne krize, Francuski institut i partneri i ove godine će posvećeno raditi na produbljivanju francusko-srpske filmske saradnje, kroz teme namenjene studentima i mladim stručnjacima, razmenu dobrih praksi i aktivnosti čiji je cilj jačanje filmskih kapaciteta ove dve zemlje.

Beograd će ugostiti francuske filmske stručnjake koji će razmeniti iskustva sa svojim srpskim kolegama o održivim praksamatokom snimanja, dok će predstavnici Mladih ambasadora, Mreže kinoprikazivača Srbije, bioskopa LUX i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID održati radionicu na temurazvoja mlade publike.

Poznati francuski inženjer zvuka Bruno Tarijer srpskoj publici će govoriti o svojoj saradnji za eminentnim rediteljima (Beson, Farhadi, Kusturica, Golubović i drugi) dok će Žan-Noel Kristijani, direktor Ateljea Varan, podeliti svoje viđenje dokumentarnog filma. Francusko-srpski susreti takođe će biti prilika da se srpskim filmskim stručnjacima predstave škola i centar savremene umetnosti Le Fresnoy, fondovi Aide aux cinémas du monde i La Fabrique Cinéma, te rezultati radionice posvećene francusko-srpskim koprodukcijama, nedavno održane u Parizu.

Svi paneli će, osim u Kombank dvorani, moći da se prate i putem Zoom linkova.

Pored toga, u okviru Festivala autorskog filma biće prikazano 27 francuskih filmova, među kojima su "Leto na Korzici", režisera Paskala Tanjatija i "Soy Libre", režiserke Lor Portje, po izboru ACID-a. Osim u Beogradu, "Soy Libre" će biti na programu i u Novom Sadu (29. novembar) i Gornjem Milanovcu (30. novembar), dok će "Leto na Korzici" biti prikazan u Nišu (29. novembra).

Kompletan program Francusko-srpskih filmskih susreta dostupan je na ovom linku.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.