Povišice od 27 procenata?

Nastavak dogovora oko socijalnog paketa za oko 1.700 zaposlenih u "Jat ervejzu" u ponedeljak, 16. juna

Predlog kolektivnog ugovora za zaposlene u "Jat ervejzu", najvećoj domaćoj aviokompaniji koja očekuje privatizaciju, prema najavljenoj strategiji vlade, razmatran je juče u dosta "tvrdim" tripartitnim dogovorima između predstavnika vladinog tima, poslovodstva i tri reprezentativna sindikata. Prema usaglašenom predlogu ovog dokumenta, zarade bi u proseku trebalo da se povećaju za 27 odsto, zbog usaglašavanja s rastom cena i troškova života. Otpremnine bi trebalo da budu u iznosu od jednu i po bruto mesečnu kompanijsku platu po godini radnog staža, navodi za "Pregled" Milan Jovanović, kapetan instruktor, predsednik samostalnog sindikata pilota "Jata", jedan od učesnika dogovora. Iako je predlog KU dobio podršku predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, iz resornog Ministarstva za infrastrukturu preporučeno je da Ministarstvo finansija napravi dodatnu računicu i simulaciju koliki će troškovi proizaći iz primene novog, još nepotpisanog ugovora, odnosno da se proračuna trošak iz budžeta.

Ukazano je takođe na prošlogodišnje "probijanje" mase zarada u "Jatu" od 28 odsto, tako da se pojavila dilema da li će se probiti masa sredstava za isplatu zarada u 2008. godini. Iako su predstavnici sindikata (jedinstvenog, pilota, te komercijalno-pravnih poslova "Jata") sugerisali da kolektivni ugovor ima i elemente socijalnog programa, predstavnici vladinog tima, na čelu s pomoćnikom ministra za infrastukturu Radoslavom Tomaševićem, ocenili su da je pogodnija varijanta da se u "paketu" za privatizaciju nađu dva odvojena dokumenta, radi lakšeg postizanja aranžmana s potencijalnim inopartnerima. Dogovori oko socijalnog paketa za oko 1.700 zaposlenih u "Jat ervejzu" nastavljaju se u ponedeljak, 16. juna, kada će se vladinom timu priključiti i predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za privatizaciju. 

Kako nezvanično saznajemo, na ovom tripartitnom sastanku nisu izneseni precizniji elementi predloga strategije privatizacije "Jata", koja se već duže vreme najavljuje, a juče je trebalo da se razmatra na sednici tehničke vlade. "Jat" već duže vreme "leti" na liniji mnogobrojnih spekulacija i problema s dugovima i nerešenih imovinskih i finansijskih odnosa s izdvojenim Aerodromom "Nikola Tesla", te non-kor delatnostima, što ugrožava rejting kompanije pred nalaženje većinskog partnera.

("Pregled")

Pogledajte još