fbpx

Otežan izvoz cigareta

Proizvođačima cigareta iz Srbije otežan je izvoz jer neke od susednih zemalja štite domaće proizvođače, ocenio je predstavnik "Britiš ameriken tobaka". Direktor za korporativne poslove BAT-a za jugoistočnu Evropu Srđan Lazović rekao je agenciji Beta da Duvanska industrija Vranje (DIV), čiji je vlasnik BAT, ima proizvodni kapacitet od 6,5 milijardi cigareta godišnje, a da proizvodi 4,5 milijardi, što znači da fabrika u Vranju ima značajan izvozni potencijal. 

- Međutim, o ozbiljnijem izvozu mogli bismo da razmišljamo kada bi uslovi u drugim zemljama u okruženju bili isti kao u Srbiji - rekao je on. 

Kao primer je naveo Hrvatsku, u kojoj poreski sistem štiti lokalne proizvođače i gde, kako je naveo Lazović, godinama nije bilo moguće registrovati inostrane brendove pod istim uslovima kao domaće. Zbog toga, istakao je, Hrvatska izvozi u Srbiju 10 puta više cigareta nego što uvozi iz Srbije. U Srbiji, gde posluju tri velika svetska proizvođača − BAT, "Japan tobako internacional" (JTI) i "Filip Moris" i jedan lokalni − "Monus", konkurencija je postala još oštrija kada je sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA stupio na snagu, rekao je on. Srbija je tada, kako je naveo, svim duvanskim kompanijama dala iste uslove, a srpski proizvođači nisu dobili takav položaj u svim zemljama regiona. 

- To nije dobro, jer je srpska vlada uradila ono što treba, a druge zemlje nisu - rekao je Lazović. On je izrazio nadu da će se situacija u tom domenu promeniti, jer je Hrvatska značajno tržište za Srbiju. Akcija Duvanske industrije Vranje na Beogradskoj berzi iznosi 8.947 dinara. Akcijama se nije trgovalo u prethodna tri meseca, a tržišna vrednost preduzeća je 7,99 milijardi dinara. BAT je vlasnik 88,1 odsto akcija DIV-a.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.