Tadić: Kosovski Srbi da prihvate sporazum o prelazima

"Ja verujem da kosovski Srbi treba da prihvate ovo rešenje. Ja tražim, zahtevam od njih da prihvate postignuto rešenje", rekao je Tadić novinarima u Berlinu posle međunarodnog skupa Socijaldemokratske partije Nemačke na kom je učestvovao.

Tadić je dodao da to "ne traži samo od građana, već pre svega od lidera kosovskih Srba koji sada ne smeju da se sakrivaju iza građana".

Predsednik Srbije je dodao da se to odnosi i na njegove političke oponente u Beogradu koji smatraju da o svim pitanjima treba da odlučuju samo građani.

"Onda nam vlada ni institucije političkih predstavnika građana ne bi bili potrebni već bismo organizovali referendum za svako od ovih pitanja, ali nijedna država ne može tako da funkcioniše", rekao je Tadić.

Od vođa kosovskih Srba on, kako je rekao, "očekuje da ne blokiraju primenu juče postignutog sporazuma".

Istovremeno, Tadić je poručio da Srbija juče postignut sporazum gleda isključivo kao sporazum o administrativnom prelazima, a ne sporazum o granicama.

"Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova niti će to učniti u budućnosti", rekao je Tadić.

On je sporazum o administrativnim prelazima pohvalio "kao kompromisno rešenje" i podsetio da su "odogovorni političari oni koji iznalaze rešenja koja su moguća".

Građanima Srbije Tadić je poručio da se nada da će i sada "još jednom imati na umu razliku između političara populista i političara koji tragaju za održivim i mogućim rešenjima".

"Ovo je situacija u kojoj nema nacionalističkih i patriotskih obećanja već situacija u kojoj treba donositi odluke i stati iza donetih odluka
", rekao je on.

Tadić je rekao da "sadašnja situacija nije nimalo laka".

"Ali, ja sam spreman da stanem iza svake odluke koju predstavnici države Srbije donose u ovom kompleksnom i odgovornom procesu pregovaranja sa predstavnicima Prištine u prisustvu predstavnika EU duboko verujući da je evropska budućnost Srbije najbolje rešenje za našu zemlju i za čitav region"
, kazao je Tadić.

BERLIN, 3. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još