Kukuriku koalicija ubedljivo porazila HDZ

Reč je o veoma malom uzorku, a DIP je večeras od 21 čas počeo da osvežava rezultate na svakih 15 minuta. Prve prave nezvanične rezultate DIP će objaviti posle ponoći.

I prema ovim rezultatima, koalicija levog centra, Kukuriku koalicija, osvaja apsolutno većinu u parlamentu, ali je na granici budući da je za formiranje vlade potrebno najmanje 76 poslanika.

Prvi rezultati, koji će se sasvim sigurno menjati posebno kada je reč o manjim stranaka, pokazuju da u Sabor sa šest poslanika ulaze Hrvatski laburisti, dok Hrvatska seljačka stranka (HSS) osvaja tri mandata.

Lista penzionisanog katoličkog sveštenika don Ivana Grubišića osvaja tri poslanička mandata, stranka Branimira Glavaša Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje jedan, koliko, prema prvim rezultatima DIP-a, osvaja i Hrvatska socijalno-liberalna stranka.

S druge strane, prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa agencije Ipsos Puls, Kukuriku koalicija osvoja 82 mandata, a HDZ 40 mandata što bi bio najlošiji rezultat u istoriji te stranke.

U Sabor će, prema rezultatima ankete koju su objavile tri hrvatske nacionalne televizije, ući sa po šest mandata Hrvatski laburisti i HDŠB, a sa po dva mandata HSS i lista don Ivana Grubišića.

Po mandat će osvojiti i koalicija Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević-Hrvatska čista stranka prava, kao i Ladonja iz Istre.

Sabor ima 151 poslanika, a za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 poslanika.

Bira se po 14 poslanika u svakoj od deset izbornih jedinica, dok tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika biraju nacionalne manjine u posebnoj 12. izbornoj jedinici.

Dijaspora je tradicionalno naklonjena HDZ, pa se očekuje da će ta stranka tamo osvojiti još tri mandata.

Značaj ovih parlamentranih izbora za sedmi saziv Sabora leži i u činjenici da će nova vlada biti ta koja će 2013. uvesti zemlju u Evropsku uniju. Samo pet dana posle izbora Hrvatska će u Briselu potpisati pristupni ugovor s EU.

Uz to, od nove vlade očekuje se da povuče odlučne korake kako bi zemlju izvela iz sve osetnije ekonomske krize.

Kukuriku koalicija je dobila ime po Kukuriku restoranu u Kastavu kod Rijeke, gde je postignut dogovor o o stvaranju te koalicije levog centra.

Koaliciji čine Socijaldemokratska partija (SDP) Zorana Milanovića, Hrvatska narodna stranka (HNS) Radimira Čačića, Istarski demokratski sabor (IDS) Ivana Jakovčića i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) Silvana Hrelje.

ZAGREB, 4. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još