Izložba o Beogradu

Živahno je bilo u galeriji SKC-a, na otvaranju izložbe o Beogradu u okviru serije "Mreže". Svoje viđenje raznih krajeva i simbola Beograda prikazalo je 18 odraslih umetnika i 24 mališana, uzrasta od šest do 11 godina iz škole crtanja i slikanja "Crtuljko". 

- Obuhvaćene su sve istorijski i kulturno bitne građevine, međutim, ono što nije tako lako dočarati – to je duh Beograda. Zato smo izložbu obogatili dečjim radovima, da vidimo kako Beograd izgleda iz njihovog ugla - kaže akademski slikar Mina Gligorijević, mentor malih umetnika i jedan od autora. 

- Mi odrasli smo se uglavnom pozabavili starim Beogradom u crno-beloj tehnici, dok su deca imala kolorit, ona i treba to da prikažu na drugačiji način - dodaje Mina Gligorijević. 

Posebnu težinu izložbi daju umetnici koji su decenijama simboli kulture Beograda – Momo Kapor, Dobrica Erić...

- Oni učestvuju i crtežom i pesmom. Svakako su dali posebnu notu celoj ovoj našoj priči i podigli je na jedan viši nivo - ocenila je Gligorijevićeva. Rekla je i da je namera organizatora da se sve ovo proširi i van Beograda. 

Izložba  obuhvata fotografije, crteže, tekstove i skulpture. Prvobitno je bilo predviđeno da traje do ponedeljka, 23. juna, međutim, gužva na sinoćnjem otvaranju pokazala je da postoji interesovanje da izložba traje duže i zavisiće od posetilaca SKC-a. Možete doći još pre podne, od 9.00 časova. 

Milan Ćunković

Pogledajte još