Odluka o Srbiji u petak

BRISEL, 06. decembar 2011. (FoNet) - Dovgelevič je rekao da su zaključci povoljni i da je Srbija ostvarila napredak u procesu evropskih integracija.

On je ukazao da su ministri dosta vremena posvetili raspravi o njenoj kandidatiri, pomirenju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine.

"Ja vam neću odgovoriti na pitanje da li će Srbija dobiti status kandidata ili neće, jer će konačnu odluku o tome doneti Evropski savet u petak", istakao je on.

Dovgelevič je rekao da je na sastanku učinjeno puno napora da se usvoji izbalansirani tekst zaključaka Saveta ministara.

On je naglasio da je Srbija napredovala u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, ostvarila u potpunosti zadovoljavajući nivo saradanje sa Tribunalom u Hagu hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i značajan napredak u regionalnoj saradnji i procesu pomirenju u regionu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je naglasio da tekst zaključaka uzima u obzir da se Beograd angažovao u dijalogu sa Prištinom posle preporuke Evropske komisije da mu se dodeli status kandidata, uz uslov napretka u tom procesu.

File je pozdravio usvajanje sporazuma o integrisanom upravljanju granicom i ocenio da postoji pozitivan razvoj događaja na severu Kosova, gde je počeo proces uklanjanja barikada.

Savet ministara za spoljne poslove je više sati raspravljao o kandidaturi Srbije.

Pogledajte još