Jeftino meso od ponedeljka

Republička direkcija za robne rezerve do kraja nedelje plasiraće na tržište Srbije svinjsko meso koje je će biti 25 odsto jeftinije od onoga koje se trenutno nudi potrošačima, izjavio je juče direktor Direkcije Slobodan Damnjanović. 

- Do kraja nedelje će se u prodajnim objektima Topole iz Bačke Topole pojaviti sveže meso, a već naredne nedelje i u maloprodajnim objektima Big bula iz Bačinaca i Poleta iz Bora i Divaca iz Valjeva - rekao je on, ali nije želeo da precizira koliko će mesa biti distribuirano, navodeći da se radi o "ograničenim količinama". 

Damnjanović ipak smatra da će i te količine uticati na smirivanje cena svinjskog mesa na tržištu. Meso potiče s farmi poslovnih partnera Direkcije, s kojima ona ima ugovore o čuvanju stoke, rekao je on. Damnjanović je naveo da se će sveže meso biti plasirano u okviru programa oslobađanja zaliha žive stoke, koji se pokazao kao nefunkcionalan u smislu čuvanja, skladištenja i brzog reagovanja na tržištu. Prema njegovim rečima, nakon oslobađanja zaliha ovog mesa, Robne rezerve će pristupiti modifikaciji načina čuvanja žive stoke. Model čuvanja žive stoke Robnih rezervi počeo je da se menja od 2004. godine, ali je do sada prilikom intervencija na tržištu živa stoka prodavana klaničnim industrijama. Sada je, kako je naveo, odlučeno da Direkcija, u saradnji s klaničnim industrijama, ponudi sveže meso direktno prodavnicama, kako bi uticala na cenu mesa u maloprodaji. Intervencija Direkcije na tržištu drugim vrstama mesa zavisiće od procene nadležnih službi, ali i odluka Vlade Srbije, dodao je on. Kilogram svežeg svinjskog mesa u maloprodaji može se naći po ceni od najmanje 400 dinara.

("Pregled")

Pogledajte još