Sud raspravljao o zabrani "Obraza"

"Obraz svojim delovanjem ugrožava temeljne principe demokratije i zato je zabrana te organizacije opravdana i u skladu je sa Konvencijom UN o ukidanju diskriminacije", rekla je u raspravi zamenica Republičkog tužioca Gordana Janjićijević.

Ona je kazala da pozivi na mržnju i diskriminaciju nisu ostali samo na rečima i na sajtu "Obraza", i navela brojne nasilne akcije teorganizacije i pobrojala krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe "Obraza" Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

"Pretnje nisu ostale samo na rečima. Obraz je prekinuo dodelu novogodišnjih paketića Pentakostalne crkve sa pozivima 'Ubi, zakolji, da sektaš ne postoji'. Prekinuli su skup Žena u crnom povicima 'Nož, žica, Srebrenica' i "Ubi šiptara'. Prekidali su projekcije filmova...", kazala je Gordana Janjićević.

Vođa "Obraza" Mladen Obradović izjavio je da se taj pokret zalaže za državnu i strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja i da srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam i da nije isključiv.

Obradović je naveo da se "Obraz" zalaže za "zdravo društvo", što znači da negativne pojave budu prevazđene i da je "Obraz" pokret "legalista i legitimista".

Posle javne rasprave sledi sednica Ustavnog suda na kojoj će biti odlučeno o predlogu zabrane, a ako sudija izvestilac Milan Marković proceni da je to dovoljno, zakazuje sednicu na kojoj treba da bude doneta odluka.

BEOGRAD, 14. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još