Jak dinar obara inflaciju?

* Slobodan Petrović: Sadašnji kurs je precenjen, nerealan i obara izvoz.
* Sonja Miladinovski: Do kraja godine neće biti velikih oscilacija.

Juče je dinar u odnosu na evro zabeležio novi ovogodišnji rekord i, prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, srednji kurs je iznosio 78,9784 dinara za jedan evro, čime je oboren prethodni rekord (srednjeg kursa) od 78,3481 dinara, zabeležen 25. decembra 2007. godine. Predsednik regionalne asocijacije finansijskih dilera i član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Sonja Miladinovski procenjuje da će se, izuzimajući dnevne oscilacije, kurs dinara prema evru zadržati na postojećem nivou i do kraja godine. 

Moguće su promene kursa dinara dva odsto više ili niže, kaže ona i objašnjava da trenutnu apresijaciju dinara "guraju" tehnički i politički faktori, kao i tradicionalni letnji dolazak u zemlju naših ljudi koji rade u inostranstvu, pa je ponuda deviza na tržištu povećana. Kurs prati inflaciju, a evidentan je povećan interes i stranih investitora za ulaganje u Srbiju, kaže ona. Naime, od danas (1. jula 2008. godine) važeće mere NBS "naterale" su jedan broj poslovnih banaka da se dokapitalizuju i konvertuju deo svog kapitala u dinare, kao i druge banke da smanje takozvane otvorene dugačke devizne pozicije (pošto se pokazatelj deviznog rizika smanjuje sa 30 na 20 odsto), a sve to je uticalo na povećanje ponude deviza. To su tehnički faktori apresijacije domaće valute. Miladinovski tvrdi i da politička situacija ide naruku jačanju dinara, što je jedan od načina borbe protiv inflacije. Poslovne banke obogatile su svoju ponudu namenjenu privredi i sve više nude takozvene hedžing instrumente (osiguranje od rizika koji proizilazi iz poslovanja), kako bi se privreda zaštitila od "gibanja" kursa. 

Predsednik Fonda Salford, koji upravlja imovinom pet uspešnih kompanija prehrambene industrije u zemlji, Slobodan Petrović smatra da je sadašnji kurs precenjen, nerealan i da obara izvoz. Nemoguće je imati visoku inflaciju i stabilan kurs, jer u zemljama EU stabilan kurs prati inflacija od dva do četiri odsto, kaže Petrović. Nije dobro da se država i guverner NBS "igraju" kursom, upozorava Petrović i objašnjava da je bolje imati kontrolisanu inflaciju i konkurentnu privredu nego situaciju u kojoj se samo stabilnim kursom obara inflacija, a uništava domaća privreda, jer ne može da se bori s inostranom konkurencijom. 

- Kao izvoznik u BiH, Crnu Goru i Makedoniju odbacujem tvrdnje da domaća privreda ne želi da se suoči sa sopstvenim slabostima, već je objektivna nemogućnost da se tako racionalizuje, imajući u vidu potreban nivo ulaganja u srpske kompanije zbog zastarelosti tehnologije. Naše kompanije to dobro "osećaju", a i ekonomisti misle slično, ukazujući da se inflacija ne kontroliše samo kursom - kaže Petrović.

("Pregled")

Pogledajte još