Preko Končulja ušla dva vozila sa RKS tablicama

0

Preko Končulja, na administrativnoj liniji sa Kosovom, od jutros su iz pravca Kosova u centralnu Srbiju ušla dva vozila sa tablicama Republike Kosovo "RKS" kojima su dodeljene privremene tablice Republike Srbije.

Kako agencija Beta saznaje iz policijskih izvora na Končulju od jutros, kada je počela primena sporazuma o slobodi kretanja koji su postigli Beograd i Priština, iz pravca Kosova u centralnu Srbiju nije ušlo nijedno vozilo sa UNMIK-ovim, statusno neutralnim, “KS” tablicama.

Trenutno na izlazu iz Srbije na prelazu Končulj čeka desetak vozila, dok se za ulazak u centralnu Srbiju formirala kolona vozila od oko kilometar.

Nastanku kolone doprinosi i “beli štrajk“, odnosno pojačana kontrola vozila koju obavljaju pripadnici Nezavisnog sindikata policije u štrajku.

Vozila koja čekaju na ulazak u centralnu Srbiju kao i ona koja čekaju da uđu na Kosovo u najvećoj meri imaju registarske oznake MUP-a Srbije, kojima se na prelazu Končulj ne naplaćuju nikakve
takse.

Srbi sa Kosova su do sada morali da preregistruju vozila sa tablica koje izdaje MUP Srbije na UNMIK-ove “KS” ili kosovske “RKS”.

Prema navodima predsednika opštine Kosovska Kamenica Bobana Jeftića u toj opštini je do danas KS registarsku tablicu uzelo 0,1 odsto Srba, dok ogromna većina i dalje koristi stare “GL” tablice.

Kosovske vlasti najavile su da više neće tolerisati “GL” tablice.

BUJANOVAC, 26. decembra 2011.(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.