Oružje Boni i Klajda na aukciji

DZZOPLIN, SAD 4. januara 2012. (Beta-AP) - Oružje koje su koristili američki gangsteri Boni i Klajd biće prodato na aukciji krajem ovog meseca.

Automat "tomi gan" i "vinčesterka" iz 1887. godine koje je koristio ozloglašeni par, biće na aukciji u Kanzas Sitiju 21. januara.

Prema pisanju lista Džoplin gloub, te dve puške su zaplenjene 13. aprila 1933. godine u pretresu stana begunaca Boni i Klajda koji su ubili dva policajca u Džoplinu.

Puške su do nedavno bile izložene u Policijskom muzeju u Springfildu.

Oružje pripada čukun-unucima Marka Lermora, tadašnjeg policijskog detektiva. Prema njima, Lermor je oružje dobio od policajca koji je učestvovao u raciji.

Boni Parker Elizabet (1910-1934) i Klajd Berou Kesten (1909-1934), bili su odmetnici, razbojnici i kriminalci koji su sa svojim bandom krstarili Sjedinjenim državama tokom Velike depresije.

Njihovi poduhvati su privukli pažnju američke javnosti. Iako su poznati po pljački banaka, u stvari su pljačkali male prodavnice i seoske benzinske pumpe. Veruje se da je banda ubila desetak policajaca i nekoliko gradjana. Policija je Boni i Klajda ubila iz zasede u Luizijani. Njihova reputacija je ovekovečena filmom Artura Pena iz 1967.

Pogledajte još