Uskoro obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo

"Mislim da će se vrlo brižljivo pripremljenim koracima doći do rešenja koje će na kraju omogućiti da Srbi i Albanci i svi drugi narodi na Balkanu počnu da žive na pomalo skandinavski način", rekao je Matejić u intervjuu agenciji Beta.

Vlastimir Metejić je, povodom pada podrške javnog mnenja pristupanju Srbije EU, rekao da bi vlast trebalo da saopšti "o čemu se radi" jer će to otkloniti spekulacije, i dodao da bi vlast trebalo da ima veoma jasan stav, što ne podrazumeva samo saopštavanje tog stava, nego i preuzimanje odgovornosti i političkog rizika.

"Ako se opredelite za nešto što je istorijski jako važno, kao što je pristupanje EU, onda se toga morate držati, uključujući i ispunjenje zahteva evropskih integracija. Ako se pojavio zahtev koji nam ne prija, onda se trebalo mnogo ranije dogovoriti o mogućnosti da se o tome uopšte pregovara", rekao je Matejić.

On je naveo da, prema izjavama predstavnika vlada ključnih zemalja koje odlučuju o davanju statusa kandidata Srbiji, u koje se, međutim, kako je dodao, "ne može apsolutno pouzdati", izgleda neće biti zahteva koji će Srbiju staviti u "politički nezgodnu nacionalnu poziciju".

"Mislim da se do odluke u februaru ili martu (u EU) može lepo i sa obostranim dobicima ispregovarati kandidatura"
, rekao je predsednik Evrpskog pokreta.

"Kada se vode narod i država, tada se moraju preuzeti rizici koji nisu prosti odziv na ono šta građani tog trenutka hoće, nego ono što je dobro za naciju na duži rok", rekao je Matejić.

On je naveo da se političke partije u Srbiji ponašaju kao "običan transmiter statistika" istraživanja javnog mnenja, pa ako je 40 odsto ispitanih protiv EU, onda će i partija biti 40 odsto protiv.

"To nije vođenje države, to je zadovoljavanje prepoznatih ukusa i političkih opredeljenja građana, često izmerenih nepouzdanim istraživanjima", rekao je Matejić.

Prema njegovim rečima, opadanje podrške ulasku Srbije u EU izazvano je relativno jačom emotivnom reakcijom na očekivanja koja su stvorena takođe politički emotivno.

"Stvorena su očekivanja da će biti sve u redu i da će biti velike koristi, ali kada toga nema a ljudi imaju velike egzistencijalne probleme, kod njih nastupi razočaranje. Ta razočaranja su dosta burna, a burna razočaranja traju dosta kratko, tako da verujem da će se stavovi građana prema evropskim integracijama vratiti na ono gde su i bili", rekao je Matejić.

Matejić je istakao da bi stav građana bio jasnije zasnovan na razumnoj osnovi, a ne na emotivnoj, ako bi političari jasno saopštili sve troškove i koristi od ulaska Srbije u EU.

Upitan da li su sve članice vladajuće koalicije iskreno zainteresovane za pristupanje EU i koje su opozicione partije nepovratno opredeljene za EU, Matejić je odgovorio da su vladajuće iskreno opredeljene za EU, ali i da im njihova partijska kalkulacija govori da se ne može tako lako menjati perje.

"Od opozicionih partija najevropskija je Liberalno demokratska partija. Zvanično je i Srpska napredna stranka proevropske orijentacije, ali nisam apsolutno siguran šta se kaže kada se ne govori pred mikrofonom kada se politički najčešće i deluje. Od drugih opozicionih partija teško je očekivati da svoj veoma uslovljen evropski stav ili protivevropski stav brzo promene", rekao je Matejić.

Na pitanje da li će evropska orijentacija Srbije biti izmenjena na duži rok ako u februaru ili martu Srbija ne dobije status kandidata za EU, on je odgovorio da bi to moglo da ima jači uticaj na raspoloženje građana u Srbiji.

"Nadam se da su toga svesni oni koji o tome odlučuju, a nadam se i da su toga svesni i politički akteri u Srbiji, jer bi to i za njih bio dvostruki gubitak", rekao je Matejić.

Matejić je naveo da izostanak kandidature u februaru ili martu ne bi bio smak sveta, ali bi to bio poraz jedne ideje na srednji rok.

"To uopšte ne bi bilo dobro ni za EU niti za evropsku orijentaciju Srbije. Ako bi time dobila protivevropska orijentacija u Srbiji, mislim da bi to bio istorijski gubitak"
, rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

BEOGRAD, 5. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još