Grickaj, ali zdravo

Čipsevi, grisini, smoki, kikiriki, perece, slani zalogajčići... Mmm, deluje primamljivo, posebno uveče uz TV, ili na nekoj žurki uz alkohol. Više je hrana za "živce" a manje za stomak. Kilogrami se lepe, kalorije se broje, a da u suštini nismo uneli ništa zdravo i korisno za organizam.

Evo nekoliko predloga kako da "ubiješ dosadu", zasitiš se a uz to pojedeš nešto zdravo.

(old_image)


Koštunjavi plodovi

Orasi, bademi, lešnici, pistaći, indijski orasi, kikiriki bez ulja i soli... Taj miks je jako zdrav ako ga umereno grickaš, odličan su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Bogati su biljnim proteinima, naročito nezasićenim masnim kiselinama, ali i vlaknima, mineralima, vitaminima i drugim sastojcima kao što su antioksidansi.

Jogurt sa svežim voćem

Umuti jogurt sa svežim voćem, i zasladi malo, najbolje medom. Možeš da izgnječiš bananu, višnje - ili voćni miks (maline, kupine, jagode i višnje). Ovaj napitak će zasititi a u isto vreme je jako hranljiv.

Sir i voće

Nareži sir i jedi ga zajedno s voćem; Tako će te proći napad gladi, samo pazi da sir koji odabereš nije previše mastan.

Povrće

Grickaj šargarepu, kupus, cveklu, kuvani kukuruz...

Šargarepa - smatra se za najlekovitije povrće, najbogatije provitaminom A, koga ima više nego u bilo kom drugom povrću. Pored provitamina A u njenom sastavu su i vitamini B grupe, vitamin D, vitamin E, eterična ulja, pektini, ugljeni hidrati, nešto malo masti i belančevina, mnoštvo minerala.

Kupus - Ima više kalcijuma nego bilo koja druga biljka. Izuzetno je bogat kalijumom, gvožđem, sumporom, magnezijumom, bakrom i fosforom. Malo je poznato da kupus sadrži vitamina C isto kao i limun i narandža. Sadrži i vitamine U (izuzetno bitan za očuvanje sluzokože želuca, posebno kod osoba sa čirom na želucu), B1, kao i provitamin A.
U ovom, zimskom periodu najbolje je kao salatu, ili za obrok, jesti kiseli kupus.

(old_image)


Cvekla
- bogata vitaminima i mineralima, lako je svarljiva, ali zbog velikog sadržaja oksalne kiseline (povezane sa stvaranjem bubrežnih kamenčića) treba biti oprezan, tj. količinu treba ograničiti na oko 50g kod osoba sklonih bubrežnih kamenčića. Zahvaljujući prisustvu anticijana koji daje crvenu boju soku od cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, cvekla deluje i antikancerozno.

Kukuruz - Kukuruz šećerac sadrži: proteine (2,89%), šećera (glukoze 1,02%), skroba (15,12%), celuloze (0,49%), mineralne soli (kalcijum, fosfor, gvožđe, kalijum, malo cinka i bakra), vitamine (A, B1, B2, B6, PP, D i E). Posebno je bogat jednostavnim šećerima. Utvrđeno je da kukuruz ima skoro dva puta veće antioksidantno dejstvo od jabuke.

(old_image)


Voćna salata

Sezonsko voće iseckaj, prelij medom i cimetom. Ništa jednostavnije i lepše!

Uživaj i prijatno.

Pogledajte još