AP prvi zapadni medij sa stalnim dopisništvom u Pjongjangu

Na svečanosti održanoj posle godinu dana pregovora i manje od mesec dana nakon smrti severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, direktor agencije AP Tom Kerli (Curley) i delegacija urednika te kuće otvorila je dopisništvo, smešteno u sedištu severnokorejske državne Korejske centralne novinske agencije u Pjongjangu.

Novim dopisništvom proširuje se prisustvo u Severnoj Koreji agencije koja je 2006. otvaranjem video dopisništva u Pjongjangu postala prvi strani novinski medij u toj zemlji.

Ekskluzivne snimke agencije AP iz Pjongjanga koristili su brojni svetski mediji posle Kimove smrti, a sada su novinari i fotografi te agencije dobili i dozvolu da u Severnoj Koreji rade na stalnoj osnovi.

Za Severnu Koreju, koja je decenijama bila nedostupna za zapadne novinare, otvaranje prvog stranog stalnog dopisništva značajan je korak, posebno jer ta zemlja i SAD nikada nisu imali zvanične diplomatske odnose.

Asošiejted pres (AP), nezavisna 165 godina stara agencija osnovana u Njujorku, radi u više od 100 zemalja i na 300 lokacija u svetu zapošljava blizu 2.500 novinara. Novo dopisništvo daje joj priliku da svetu u slici i reči prenese događaje iz Severne Koreje u kritičnom trenutku za tu zemlju, kada je Kim Džong Ila nasledio njegov sin Kim Džong Un.

PJONGJANG, 16. januara 2012. (Beta-AP)