VIP - Beograd 2008.

Odbojkašice Srbije poražene su juče od tima Poljske u prvoj utakmici 2. kola međunarodnog turnira „VIP – BEOGRAD 2008“ rezultatom 3:0 (25:22, 26:24 i 25:13). Meč je igran u Hali "Pionir" pred 4400 gledalaca. 
 

Kapiten našeg tima, Vesna Čitaković Đurišić, nije bila zadovoljna prikazanom igrom u Pioniru:

“Bila je ovo naša bleda igra I daleko od one kakvu smo priželjkivali. U meč smo ušle sa dosta grča, a razlog je verovatno to što smo posle dužeg vremena igrale pred domaćom publikom. I pored svega, kako je utakmica odmicala nismo stizale do naše prepoznatljive igre, gde prvenstveno mislim na servis i prijem. To je uslovilo da ne funkcioniše ni napad, a ni blok. Već je postalo simptomatično da pripremne utakmice pred važna takmičenja gubimo sa 3:0, a na samom takmičenju sve izgleda onako kako bi i trebalo“.

O dolazećoj utakmici sa Rusijom, Vesna dodaje: „Volela bih da utakmkca bude dobra i da pred našom publikom pokažemo bolju i kvalitetniju igru“. 

Selektor, Zoran Terzić, smatra da je Poljska ubedljivo trijumfovala najviše zahvaljujući našim greškama:

„Protivnik je pružio dobru partiju, na kojoj im treba čestitati. Nisam zadovoljan pokazanom igrom, niti bilo kojim elementom koji smo pokazali. Moguće je da su devojke imale tremu pred velikim brojem ljudi u svojoj zemlji, ali ako to nije razlog onda smo u velikom problemu. Ono što najviše brine jeste da imamo jako malo vremena za popravljanje ovakve igre. Tokom priprema svi su bili vredni i motivisani i s obzirom na to pretpostavljam da smo mi iz stručnog štaba napravili neku grešku, pa je posledica ovakva igra. Nadam se samo da će protiv Rusije biti mnogo bolje, jer gore od ovoga ne može. Očekujem da će se nivo koji je prepoznatljiv za nas videti već sutra“. 

Pred jučerašnju utakmicu selektor reprezentacije, Zoran Terzić, predao je Darku Zakoču, treneru Poštara 064, plaketu Udruženja odbojkaških trenera Srbije. Nagrada je Zakoču dodeljena kao najuspešnijem treneru u prošloj sezoni.

Obe naše selekcije put Pekinga kreću u petak, 1. avgusta, gde će pre starta turnira odigrati još nekoliko prijateljskih mečeva.

 Ženski tim u Kini, na Olimpijskom turniru, startuje 9. avgusta, a prvi protivnik biće nam Kazakstan. U sastavu B grupe, gde ćemo igrati, su još i Brazil, Italija, Rusija i Alžir. Poslednji meč u grupi igramo 17. avgusta protiv Rusije, a plasman u ¼ finale izboriće po četiri tima iz obe grupe. 

Propozicijama takmičenja je utvrđeno da se u ¼ finalu sastaju pobednik A grupe sa četvrtoplasiranim grupe B i obrnuto. Preostala dva čevtrtfinalna para biće određena žrebom, što znači da se mogu sastati drugoplasirana i trećeplasirana selekcija iz iste grupe. Utakmica za 3. mesto i finale igraće se 23. avgusta.

U sastavu grupe A su Kina, Poljska, Kuba, SAD, Japan i Venecuela.

Katarina Stojković
29. jul 2008.

Pogledajte još