Zaposleni u Poreskoj za danas najavili generalni štrajk

BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) - Jedinstveni sindikat radnika u Poreskoj upravi za četvrtak je najavio generalni štrajk jer je poslovodstvo odbilo zahteve zaposlenih u toj službi.

Štrajk će biti organizovan od 7.30 do 15.30 u svim poreskim filijalama, uz poštovanje minimuma rada koji će zaposleni sami odrediti.

Sindikat zaposlenih u Poreskoj upravi traži poštovanje Pravilnika o zaradama, hitnu izmenu budžeta Poreske uprave, novu sistematizaciju radnih mesta i isplata božićnih nagrada zaposlenima.

Prema računici tog sindikata plate zaposlenih u Poreskoj upravi u 2012. godini biće manje za 25 odsto, a jedan deo radnika će dobiti otkaz.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je u sredu da štrajk zaposlenih u toj instituciji, koja zapošljava oko 7.000 ljudi, neće uspeti i da je moguće da se radi o vrsti političkog pritiska koji organizuju pojedinci iz sindikata.

On je demantovao navode sindikata da će zaposlenima biti smanjene plate i da će biti otpuštanja radnika.

Prosečna zarada radnika u Poreskoj upravi sa srednjom stručnom spremom je 29.886 dinara, sa višom stručnom spremom 36.370 dinara, a sa visokom 57.973 dinara.

Pogledajte još