Dodati zločine iz mržnje u Krivični zakonik

BEOGRAD, 3. februara 2012. (Beta) - Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Gej strejt alijansa (GSA) uputili su u petak državnim institucijama inicijativu da se u predložene izmene Krivičnog zakonika uvede institut zločina iz mržnje.

U zajedničkom saopštenju YUCOM-a I GSA navodi se da se zločin iz mržnje prema njihovom predlogu definiše kao svako krivično delo iz Krivičnog zakonika učinjeno prema bilo kom licu ili grupi lica iz mržnje zasnovane na rasi, boji kože, etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, političkom ili drugom ubedjenju.

Prema tom predlogu, zločin iz mržnje je krivično delo učinjeno iz mržnje zasnovane na jeziku, polu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, starosti, zdravstvenom stanju, invaliditetu, obrazovanju, društvenom položzaju, socijalnom poreklu, imovnom stanju ili nekom drugom ličnom svojstvu.

"Dela koja su obuhvaćena ovom inicijativom su ona koja se odnose na ubistva, teške i lake telesne povrede, silovanja, krivična dela protiv imovine, kao i protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine", piše u saopštenju YUKOM-a i GSA.

Te dve organizacije su napomenile da krivična dela koja definišu zločine iz mržnje postoje u krivičnim zakonicima u zemaljama članicama Evropske unije, kao i u zemljama regiona kao što su Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Pogledajte još