SAD za jačanje bezbednosne transatlantske saradnje

"Svi treba da nastavimo da ulažemo u odbranu.. da bi se na najbolji način suprotstavili budućim izazovima", rekao je Paneta tokom okruglog stola na kome su učestvovali i američka državna sekretarka Hilari Klinton i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Dok Amerika pomera svoj glavni strateški cilj na Aziju i smanjuje svoje vojno prisustvo u Evropi visoki američki zvaničnici su na konferenciji u Minhenu dali uveravanja da je Evropa i dalje jako važna za američke interese i da je njen prvi partner pri rešavanju globalnih žarišta.

Hilari Klinton je istakla da će Evropa ostati glavni partner SAD uprkos preusmerenju američke vojne strategije ka oblasti Azije i Pacifika.

"Veze transatnaltske zajednice nikad nisu bile tešnje", rekla je Klinton i podsetila na zajedničke akcije u Libiji 2011. protiv režima Muamera Gadafija.

Američka državna sekretarka je rekla da Amerikanci i Evropljani treb da pošalju jasnu i zajedničku poruku tiranima da moraju da poštuju prava svog naroda. Njene reči se podudaraju sa izveštajima o novom naletu nasilja u Siriji i najavljenim glasanjem o rezoluciji o Siriji danas u Savetu bzbedosti.

MINHEN, 4. februara 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još