Maksimalna proizvodnja struje

KOSTOLAC, 6. februara 2012. (Beta) - Preduzeće Termoelektrane i kopovi "Kostolac" saopštilo je u ponedeljak da proizvodi maksimalne količine struje i dnevno isporučuje oko 21 milion kilovat časova električcne energije.

Kako se navodi u saopštenju, dnevna proizvodnja uglja je od 22.000 do 25.000 tona što je nešto manje od uobičajenog nivoa, ali na deponijama termoelektrana ima 450.000 tona rezervi, što je dovoljno za petnaestak dana rada blokova.

Termoelektrane "Kostolac" proizvode oko 15 odsto od ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji, kazali su u tom preduzeću.

Najteža situacija je unutar Kopa "Drmno", gde svi sistemi rade u teškim uslovima zbog niskih temperatura i snega, tako da je uvedena obaveza maksimalnog angažovanja svih zaposlenih.

"Pripremamo se za ekstremno niske temperature koje se najavljuju i imamo jasna uputstva za rad u tim uslovima. Imamo na deponijama dovoljne rezerve da blokovi rade punim kapacitetom, čak i u uslovima da se redukuje proizvodnja na kopu", kazao je direktor za proizvodnju uglja u "Kostolcu" Veselin Bulatović.

Pogledajte još