Neopravdano povećanje plata na lokalu

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Beta) - Fiskalni savet Srbije upozorio je da izmena vladine uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u državnim organima narušava fiskalna pravila i omogućava povišice zarada u lokalnim samoupravama veće nego što je predvidjeno ovogodišnjim budžetom.

U izveštaju Fiskalnog saveta, objavljenom na sajtu te institucije www.fisklanisavet.rs, navodi se da je izmenjenim koeficijentima za obračun zarada omogućeno da prošečno povećanje plate jedinicama teritorijalne samouoprave i lokalne samouprave bude 41 odsto, odnosno da će rashodi budžeta lokalnih samouprava zbog toga biti veći za 2,9 milijardi dinara.

Izmenu uredbe o koeficijentima za obračun plata u državnim organima Vlada Srbije usvojila je 30. decembra 2011. godine. Tim izmenama, prema oceni Fiskalnog saveta, najveće povećanje zarada predvidjeno je za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i grada Beograda.

Zakonom o budžetu, kako je podsetio Fiskalni savet, plate zaposlenih u državnoj službi uskladjuju se sa rastom cena i polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda.

Novom uredbom dozvoljeno je da plate službenika u gradu Beogradu budu za oko 17 veće u odnosu na plate onih koji iste poslove rade u republičkim organima i institucijama, u ostalim gradovima za oko šest odsto, a u opštinama za sedam procenata.

Pogledajte još