Otvoren Sajam hrane i pića

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) - Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je u četvrtak da Srbija želi da ostvari bolju saradnju sa zemljama Afrike i Bliskog istoka u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Petrović je na otvaranju Sajma hrane i pića Fudreks (Foodrex) na Beogradskom sajmu kazao da će gostima iz Afrike, Evrope i sa Bliskog istoka pokazati koliko se dobra hrana i piće proizvode u Srbiji.

Veliki broj farmera u Srbiji, kazao je Petrović, proizvodi dobre sirovine koje srpske kompanije preradjuju u kvalitetne proizvode.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić podsetio je da Srbija ostvaruje suficit u razmeni prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, čiji je izvoz u 2011. godini dostigao rekordnih 2,7 milijardi dinara.

Srbija ima povlašćen položaj kroz sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja, kazao je Miletić, dodajući da prioritet PKS-a nije samo izvoz u EU, već i širenje na tržišta poput Afrike i Bliskog istoka.

Na Sajmu hrane i pića "Fudreks (FOODREX)" do 12. februara predstaviće se oko 70 srpskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane i pića.

Pogledajte još