Zamrzavanje aranžmana sa MMF nije dobro

BEOGRAD, 9. februara 2012. (Beta) - Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je u četvrtak da nije dobro što je Medjunarodni monetarni fond (MMF) zamrznuo aranžman sa Srbijom jer će to smanjiti kredibilnost ekonomske politike Vlade.

"Presudno je da se održe fiskalni ciljevi i da se Vlada Srbije drži dogovora da budžetski deficit u ovoj godini bude do 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 153 milijarde dinara", kazao je Petrović agenciji Beta.

Kako je podsetio, Fiskalni savet je još u decembru prošle godine ocenio da rast BDP u 2012. neće biti planiranih 1,5 odsto, već izmedju 0 i 0,5 odsto.

To će za poslednicu imati manje prihode budžeta za 30 do 35 milijardi dinara, kazao je Petrović i dodao da će to morati da se nadoknadi smanjenjem troškova ili većim prihodima. Ukoliko do toga ne dodje, dodao je, deficit državnog budžeta Srbije biće 5,3 odsto BDP-a.

"Presudno je da taj deficit pre izbora ne otrgne kontroli", naglasio je predsednik Fiskalnog saveta dodajući da su u vreme izbora pojačani pritisci na rast javne potrošnje.

Petrović je precizirao da Vlada Srbije sa MMF ima dogovoren i nivo budžetskog deficita za prvi kvartal ove godine i da će Fiskalni savet pratiti da li će deficit biti u tim granicama.

Pogledajte još