Bijenale umetnosti Srbije u Belgiji

BRISEL, 11. februara 2012. (Beta) - U belgijskim gradovima Vervije i Te u subotu je otvoreno Bijenale umetnosti koje je ove godine posvećeno Srbiji.

Do 25. marta u ta dva valonska grada na severu Belgije biće predstavljeno više umetnika iz Srbije i njihova dela, kao i deo kulturne baštine Srbije.

Tako su u muzeju Vervijea izložene grafike, ulja i crteži srpskih savremenih umetnika Vlade Veličkovića, Biljane Vuković, Branimira Karanovića, Dimitrija Pecića, Siniše Žikića, Selme Djulizarević i Rastka Ćirića.

U gradu Te, u drevnoj Kapeli Svetog Nikole iz trinaestog veka otvara se izložba dela iz Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu - "Srbija zemlja fresaka".

Izložene su kopije najpoznatijih fresaka i skulptura iz srpskih manastira iz 13, 14. i 15. veka. Tu su, izmedju ostalih, Majka Božija Eleusa iz crkve Bogorodice Ljeviške, Sveti Sava i Simeon Nemanja iz Sopoćana, Kralj Milutin i kraljica Simonida iz Gračanice, Sveti Djordje pobedjuje zmaja iz Dečana i mnoge druge freske iz Pećke Patrijaršije, Studenice, Kalenića.

Pored toga u gradskoj biblioteci grada Te otvara se zložba posvećena 50-godišnjici dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

U pozorištu "Druga obala" slikar i animator Rastko Ćirić će prikazati nekoliko svojih animiranih filmova i držati umetničku radionicu posvećeni srpskom animiranom filmu i stripu.

Tokom Bijenala biće prikazan i film Gorana Markovića "Turneja" uz prisustvo autora, a muzički umetnici violinistkinja Ana Marjanović i harmonikaš Boban Bjelić održaće koncert sa delima srpskih i stranih autora aranžiranim za ova dva instrumenta.

Pogledajte još