Izložba o patriotizmu u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD, 15. februara 2012. (Beta) - Gradjani Novog Sada od srede mogu da pogledaju izložbu "Za ljubav otadžbine - Patriotizam u srpskoj kulturi 18. veka", koja je, povodom Dana državnosti Srbije, otvorena u Galeriji Matice srpske.

Izložen je raznovrstan umetnički materijal: slike, grafike, medalje, minijature, digitalni printovi, a pored dela iz Galerije Matice srpske, izložene su i pozajmice iz Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i Vojnog muzeja u Beogradu.

Izložen je i umetnički materijal iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, Muzeja eparhije budimske u Sentandreji u Madjarskoj, Muzeja Vojvodine, Gradskog muzeja u Somboru i iz privatnog vlasništva.

Autor Vladimir Simić je u pratećem materijalu uz izložbu objasnio da mu je namera bila da "vizualizuje fenomen patriotizma", odnosno njegovo mesto u srpskoj kulturi i umetnosti 18. veka, kao i promene koje je taj pojam doživeo u shvatanjima ljudi iz doba baroka i prosvetiteljstva.

Realizaciju izložbe pomoglo je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije. Otvorena je do 17. marta.

Pogledajte još