Zakon o penzijama ugrožava srpski balet

BEOGRAD, 19. februara 2012. (Beta) - Baletski igrači nisu zadovoljni Zakonom o penzionom i socijalnom osiguranju i tvrde da nije dobar ni za balet u Srbiji a ni za državni budžet.

Bivši direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov i predsednica Udruženja baletskih umetnika Srbije Sanja Lapatanov izjavili su za portal Balkan Insajt da je ovaj zakon štetan za baletsku delatnost zbog toga što kolege starije od 40 godina ne mogu više kvalitetno da igraju, a ne mogu ni da se penzionišu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu zaposleno je oko 100 baletskih igrača, od kojih četvrtina ne nastupa u komadima koji su na repertoaru, jer fizički ne mogu da podnesu zahtevne uloge i da svakodnevno treniraju po 10 sati dnevno.

Konstantin Kostjukov kaže da je Zakon neefikasan jer se troše državne pare, pošto se baletskim igračima koji ne mogu da nastupaju isplaćuju zarade.

Udruženje baletskih umetnika Srbije insistira da se zakonom omogući da se baletski igrači povuku posle 20 godina igranja. Njihova inicijativa se poziva na praksu u Evropskoj uniji i Rusiji.

Sonja Lapatanov, predsednica Udruženja baletskih umetnika, kaže da vrlo malo igrača baleta može da nastupa u četrdesetim godinama.

"Koreografi se retko odlučuju za starije igrače, osim ako komad zahteva više glume nego igranja. Balerine kao Maja Plisecka ili Sonja Vukićević više su izuzetak nego pravilo", rekla je Lapatanovljeva.

Pogledajte još