Srpkinja ide kod ginekologa tek kad mora

Svake godine oko 1.500 žena u Srbiji oboli od raka grlića materice, a bolest, kojoj ima leka ukoliko se otkrije na vreme, nažalost, prema podacima lekara, godišnje ubije više od 500 žena u našoj zemlji.

Rak grlića materice
najčešće se dobija infekcijom humanim papiloma virusom, a prema pisanju "Novosti", poslednji zvanični podaci upozoravaju da na redovne preglede dolazi tek nešto više od 20 odsto žena.

- U odnosu na razvijene zemlje kod nas je visoka stopa oboljevanja, gotovo da smo u samom vrhu Evrope po broju obolelih - priča dr Boris Vraneš, ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

U Srbiji ne postoji ni nacionalni skrining program, kojim bi se uputio poziv svim ženama u Srbiji da dođu na kontrolni pregled. Ovaj kancer najčešće dobijaju žene između 35. i 50. godine života.

Rak grlića materice, je podmukla bolest i razvija se izuzetno sporo, pa je ponekad potrebna i decenija da pređe u malignu promenu. I pored toga, tek kod jedne trećine obolelih rak je otkriven na vreme.

- Ima žena koje su i previše savesne, pa dolaze i po pet puta godišnje, ali ima i onih koje nekoliko godina, pa čak i decenija, nisu otišle kod ginekologa - priča dr Vraneš.

Najgore stanje je u Braničevskom okrugu, a najmanje obolelih ima u Vojvodini.

Oko 70 odsto raka grlića materice nastane infekcijom HPV. Definitivnu promenu pokazuje Papanikolau test i svi karcinomi prolaze kroz premaligni period. Zbog toga je dobro kada se bolest "uhvati" u ranoj fazi, kada je izlečiva. Već odmakli stadijumi leče se zračenjem i citostaticima, a uspešnost je daleko niža.

Pogledajte još