MMF upozorava na veliki fiskalni deficit

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) - Medjunarodni monetarni fond upozorio je da je projektovani fiskalni deficit Srbije za ovu godinu za najmanje jedan procenat bruto društvenog proizvoda veći nego što to predvidja fiskalni program dogovoren sa tom institucijom 3. novembra, objavljeno je u na sajtu Narodne banke Srbije.

"Opšte uzev na osnovu rezultata iz 2011. i novog makroekonomskog okvira za 2012. godinu očekuje se da će fiskalni deficit dostići najmanje 5,25 procenta brutodruštvenog proizvoda u poredjenju sa 4,25 procenta predvidjena fiskalnim programom iz novembra prošle godine uz dodatni rizik da deficit bude veći zbog izvršenja lokalnih samouprava i JP Puteva Srbije, nediskrecione potrošnje i neporeskih prihoda", kaže se u preporukama MMF-a objavljenim nakon završetka posete misije.

Misija MMF-a je bila u Srbiji od 2. do 9. februara povodom prve revizije kreditnog aranžmana u vrednosti 1,1 milijarde evra i odlučili su da zamrznu aranžman do izbora nove vlade i usvajanja rebalansa državnog budžeta.

Pogledajte još