Retro 25

Neko je, ko zna ko, davno, davno nekad, negde, ko zna gde tamo, baš nekome kome i treba, lepo rekao - deca su mali ljudi, pa zašto onda ljudi ne bi bili velika deca?

Povodom 25 godina aktivnog grafičkog rada na ilustracijama za decu, u galeriji "Singidunum" predstavljen je presek iz šireg opusa originalnih ilustracija deset objavljenih slikovnica Aleksandra Pedovića, pod naslovom "Retro 25". Izložba je svečano i duhovito otvorena u utorak, 26. avgusta, za svu decu i sve ljubitelje dobre ilustracije, a traje do 5. septembra 2008.

Postavka je promotivno prikazana u Novom Sadu, u okviru 50. Zmajevih dečjih igara. Prati je odličan katalog u formi CD izdanja, sasvim u skladu s temom, s osnovnom idejom o interakciji korisnika na uštrb klasične informacije. To smo i očekivali, znajući da je Aleksandar likovni umetnik "širokog zahvata i razgranatih interesovanja", kako je to lepo u uvodnoj reči predstavio dr Zoroslav Spevak, ali smo se po ko zna koji put iznenadili svežinom i inovativnošću prezentovanih radova.

Aleksandar ulepšava svet za decu, i to radi tako jednostavno, pošteno i jasno da čak i mi stariji možemo, makar na trenutak, da se vratimo u detinstvo i uživamo u još neiskvarenom svetu gde dečja mašta kreira stvarnost,, a stvarnost još uvek ne može da utiče na dečju maštu.

Nismo morali da porastemo, nismo to baš mnogo ni želeli, pa nemojmo onda terati decu da rastu brže nego što to sama žele, jer deca znaju najbolje. Čak bi bilo bolje da mi učimo od njih kako treba živeti i rasti.

Preporučujemo ovu izložbu i klincima i klincezama, i onima koji su to nekada davno bili, pa im je sad pomalo i žao. Možda se, makar i na kratko, ponovo osete lepo, lepo kao da su deca, kao da su deca i gledaju crteže s nekih svojih prvih slikovnica...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još