Robot analizira Pikasovu Gerniku

MADRID, 24. februara 2012. (Beta-AP) - Stanje "Gernike", ulja na platnu španskog slikara Pabla Pikasa detaljno se analizira, u trenutku kada se navršava 75 godina od njenog nastanka.

Džinovska mašina robot pravi desetine hiljada mikroskopskih snimaka crno-belog remek-dela koji će stručnjacima dati uvid u stanje nakon višedecenijskog premeštanja i putovanja svetom.

Na razvoju Pablita - robota za pravljenje preciznih infracrvenih i ultraljubičastih snimaka - saradjivali su Kraljica Sofija, madridski muzej u kome se "Gernika" nalazi i telekomunikacijska kompanija Telefonika.

Horhe Garsija Gomez-Tehedor, šef odseka za konzervaciju španskog muzeja, rekao je da je slika veoma podložna oštećenjima i da je robot napravljen kako bi se izbeglo njeno premeštanje u laboratoriju za konzervaciju.

Svake noći po zatvaranju muzeja, Pablito - visok 5 metara i težak 1,5 tona - postavlja se pred sliku površine 27 kvadratnih metara i cele noći pravi snimke.

Njegova sočiva se po potrebi mogu približiti ili udaljiti od slike, a preciznost od 25 mikrona omogućava stručnjacima da primete vazdušne mehure i ogrebotine nevidljive ljudskom oku.

Nije poznato koliko je robot kostao, a španski list El Pais je njegovu vrednost procenio na blizu 300.000 evra.

Pogledajte još