Ohrid na UNESKO listi pod znakom pitanja

OHRID, 27. februara 2012. (Beta) - Plan izgradnje univerziteta u srcu grada, nazvan "Plaošnik 2014" mogao bi da ugrozi opstanak Ohrida na UNESKO listi zaštićene svetske baštine.

Dok arhitekte i stručnjaci za arheologiju u Makedoniji upozoravaju da bi izgradnja oko 20 futurističkih objekata na mestu arheološkog nalazišta moglo da naruši autentičnost svetog mesta Ohrida kao i celog starog dela grada, makedonske vlasti poručuju da su na dizajnu Univerziteta radili akademici, arhitekte i istoričari umetnosti, te da su u potpunosti uklopili nove objekte u arhitekturu Ohrida i njegove pravoslavne arhiepiskopije, piše internet portal Balkan Insajt

Organizacija za Obrazovanje, Nauku i Kulturu Ujedinjenih Nacija (UNESKO) je već u stanju pripravnosti po ovom pitanju. Tokom posete Makedoniji, generalna direktorka UNESKO-a Irina Bokova je upozorila da bilo kakve dramatične i preterane izmene u pejzažu mogu imati za posledicu brisanje Ohrida sa liste svetske baštine.

"Moramo da pazimo na zaštitu i očuvanje nasledja, i da se trudimo da zaštitimo autentičnosti", rekla je Bokova tom prilikom.

Poslednji put je UNESKO obrisao neki grad sa svoje liste kada je 2009. "precrtao" Drezden pošto je izgradjen most sa četiri kolovozne trake kroz zaštićeno gradsko jezgro.

Plan "Plaošnik 2014" koji će Makedonija finansirati predvidja podizanje fakulteta za teologiju i društvene nauke, muzeja, galerija, škole za konzervaciju, spomenika i konferencijske sale. Planirano je da će projekat vredan devet miliona evra, koji se prostire na 7,800 kvadratnih metara, biti završen do 2014. godine.

Pogledajte još