Opozicija kritikuje novo zaduživanje

BEOGRAD, 27. februara 2012. (Beta) - Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su u ponedeljak davanje garancija Srbije za novo zaduživanje, posebno zaduživanje "Galenike", navodeći da je neozbiljno raspravljati o daljem zaduživanju najsiromašnije evropske zemlje.

U raspravu o više predloženih zakona o davanju garancija, medju kojima i za zaduživanje "Galenike", "Jat ervejza" i Termoelektrane "Kostolac B", šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da predstavnik vlade ne zna koliki je zbir kredita u zemlji koja je "prevarila Medjunarodni monetarni fond i prekršila sve granice svojih zaduživanja".

"Tražite pred raspisivanje izbora od parlamentarne većine koja se više nikada neće sastati odobrenje da se zaduži za nešto ispod dve milijarde evra. Ne postoji nijedna zemlja koja se zaduživala ritmom kao Srbija. Ne postoji nijedna vlada koja svesno krši pravila koja je sama uspostavila", rekao je Jovanović.

On je ocenio da su predložena zaduživanja katastrofalna, a posebno je kritkovao zaduživanje za "Galeniku".

Kritikama zbog predloženog zaduživanja "Galenike" pridružili su se i poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske napredne stranke.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dejan Mirović kazao je da je predloženo zaduživanje "besmisleno i suludo", navodeći da se radikali posebno protive zaduživanju kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke jer se time, naveo je, podstiče korupcija u Srbiji.

Pogledajte još