Brazilska bajka- 111 minerala

Povodom 111 godina postojanja Prirodnjačkog muzeja u saradnji s Ambasadom Brazila, Muzej je priredio izložbu "Brazilska bajka – 111 minerala". Svečanom otvaranju izložbe, na prvi dan leta, toplo kao u Brazilu, uz brazilsku tradicionalnu muziku, kapoera ples, brazilske specijalitete i koktele, prisustvovali smo u sredu 21. juna 2006. godine u 19.00 časova u Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5). Izložbu je otvario nj.e. gospodin Dante Koeljo de Lima, ambasador Brazila a  izložbu su pomogli Opština "Stari grad" i Opština "Vračar". Zdanje Galerije prilagođeno je potrebama osoba sa invaliditetom.

Brazil,kao zemlja koja obiluje rudama i mineralima, ali i zemlja poznata po umetničkim radionicama za obradu juvelirskog kamena, predstavlja se ovom izložbom na jedan možda nedovoljno poznat način. Eksponati potiču iz rudnika Minas u brazilskoj provinciji Minas Gerais. Prikazani eu uzorci najlepših nalaza minerala i kristala ali i ukrasni predmeti i nakit napravljen od njih. Izuzetno atraktivni primerci neobične lepote  izloženi su u Galeriji Prirodnjačkog muzeja zahvaljući uspešnoj saradnji s Institutom "Sao Lorenco" iz Minasa i Ambasadom Brazila. Iz svojih bogatih zbirki Muzej je izdvojio i publici predstavio eksponate koji potiču iz Brazila. Povodom izložbe izdat je katalog.

Lepo smo se proveli, naučili još ponešto novo o 111 minerala i, na pravom mestu u pravo vreme, uživali u Brazilskoj bajci. 

Dragan Kljajić
 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.