Dinar pada - cene rastu

Zbog jačanja evra i poskupljenja energenata na svetskom tržištu poskupljuju proizvodi u srpskim prodavnicama i goriva na benzinskim pumpama. Organizacije za zaštitu potrošača traže redovnije kontrole proizvoda. Iz Vlade poručuju da neće dozvoliti neopravdana poskupljenja.

Gorivo

Cene goriva u Srbiji nastavljaju da rastu, jer je od danas gorivo na pumpama pojedinih naftnih kompanija skuplje za jedan do dva dinara po litru.

Osim privatnika, OMV, Lukoila i drugih kompanija koji su još prošle nedelje podigli cene goriva za oko dva dinara po litru, od danas su naftni derivati skuplji i kod Naftne industrije Srbije (NIS) u proseku za 1,5 dinar, a kod MOL-a za jedan dinar po litru.

U proteklih 15 dana gorivo u Srbiji je poskupelo tri puta i to ukupno u proseku za oko šest dinara po litru.

Mlečni proizvodi, hemija, slatkiši


Početak marta potrošačima donosi poskupljenja mlečnih proizvoda, kućne hemije pojedinih proizvođača, nekih uvoznih slatkiša. Povećanje cena najčešće se pravda jačanjem evra i poskupljenjem energenata na svetskom tržištu.

Iz Organizacije za zaštitu potrošača poručuju da mnoga poskupljenja nemaju ekonomsku opravdanost i traže redovnije kontrole proizvoda.

A gde su kazne za rok trajanja ?

"Kontrola treba da utvrdi koliko ta roba koja će poskupeti dugo stoji u magacinima, koliko se poštuje da li je istekao rok trajanja. Kazne za takve prekršaje su od milion do tri miliona dinara. Kad bi inspektori krenuli u kontrolu, mnogim trgovcima ne bi padalo na pamet da robu koju drže mesecima redovno poskupljuju", kaže Goran Papović iz Organizacije za zaštitu potrošača, a prenosi RTS.

Šta kaže ministar?

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović kaže da nije realno niti ima opravdanja da zbog promene kursa u ovom trenutku dolazi do povećanja cena.

"Mi ćemo posmatrati šta se dešava. Što se osnovnih životnih namirnica tiče, ne očekujem bilo kakve dramatične promene i mislim da možemo da budemo potpuno mirni", ističe ministar.

Pogledajte još