Tafil u Cvijeti

Zgusnuto sećanje... (a, boga mi, i zgusnuta osećanja su bila sad i tu, i u slikama i oko slika, i u ljudima ali i oko ljudi,... 

I sami naslovi ciklusa već dovoljno govore... Death of Garcia Lorca, Bonjour monsieur Musovic, Exhile from Paradize, Omage to Fernando Pessoa, Max Beckman in Amsterdam, Entertainment… 

A dijalog sa delom umetnika stvar je pre svega emocija, karaktera i senzibiliteta svakog posmatrača, ali i spremnosti i sposobnosti da se pogleda istini u oči. Istina nije uvek lepa, ali je lepota i istinita i u istini.

Izložba slika i crteža Tafila Musovića, nastalih u protekle tri decenije, u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, otvorena je u petak, 5. septembra i zajedno uz izložbu koja je već otvorena u Grafičkom kolektivu (gde je imao i prvu samostalnu izložbu 1977. godine) čini prvu veliku retrospektivu ovog beogradskog đaka i umetnika, koji sada živi u Amsterdamu, posle 20 godina.

Na izložbi “Zgusnuto sećanje” Musović se predstavio sa 25 slika nastalih od 2006. do 2007. godine, ali i novim ciklusom“Obećani raj”, kao i sa 40 slika koje potiču iz perioda 1986-2005. Osim slika izloženo je i oko 30 crteža. 

Velike teme koje se u potpunosti tiču svih suštinskih pitanja kao što je i najveće među njima čovekova egzistencija, rečene čistim, jasnim, jednostavnim likovnim jezikom plene koliko bogatstvom piktoralnog, kroz neverovatno preplitanje crtanja bojom i slikanja linijom, toliko i dubioznošću sadržine. Ne bežeći od velikih tema i događaja umetnik ima svoje mišljenje i stav, a zapravo najveća vrednost je što sve to nimalo nije nametljivo, nije u prvom planu, nije na površini, iako sadrži potpuno neograničen talenat slobode i ničim neograničenu slobodu talenta, već spontano i gotovo bez velikih pretenzija, iskreno, proživljeno...

Sa puno jasno iskazane ljubavi ka umetnosti i čoveku, rečeno i prikazano i stavljeno na platno u naletu emocija, jasnim energičnim gestom koji svakim titrajem jasno daje na znanje posmatraču opredeljenje za suprotstavljanje svakoj agresivnosti- umetnik se stavlja na platno, daje sebe celog, bez ostatka, u potpunost, i to se i vidi i oseća. Tako čovek postaje umetnik, a umetnik humanista, a slika postaje umetnost, umetnost zbog koje vredi biti čovek. 

Milena Marjanović, istoričar umetnosti, u svom uvodnom govoru istakla je da je Tasina izložba veliki događaj za Beograd, za sve Tasine prijatelj, drugove, kolege i zahvalila se umetniku za ukazanu čast i poverenje ali i zadovoljstvo što je upravo njoj poverio najlepši deo posla a to je da bude autor projekta. 

Ispred kuće koja je širom otvorila vrata umetniku prisutnima se obratio Saša Pančić, predsednik ULUS-a. U pozdravnoj reči on se zahvalio svima koji su pomogli da do ove velike izložbe dođe izrazivši žaljenje što beogradski muzeji i galerije ne poseduju u svojim zbirkama više radova ovog svetski priznatog umetnika. 

„Dobro jutro“. Tako je počeo svoje pesničko viđenje ovog događaja Mrđan Bajić, nema dana bez noći, ali kad prođe noć, koliko god trajala i kakva god bila, jeste dobra noć, i mi posle noći poželimo jedni drugima „Dobro jutro“ i možemo poželeti jednako dobro jutro svim ljudima i na svim jezicima svuda u svetu...
 
Čird Hukstra, otpravnik poslova ambasade Kraljevine Holandije, uz izvinjenje što još ne govori dobro srpski ipak je svoj govor počeo sa „Dobro veče“, naglasivši potrebu i želju dva naroda da sarađuju u svim oblastima, a posebno u umetnosti, istakao je veliko zadovoljstvo što je Tafil Musović izabrao da živi i stvara u Holandiji, i da se predstavi radovima nastalim u zemlji koja gaji prijateljske odnose sa Srbijom. 

Iako dolazi iz Amsterdama u koji je došao iz Beograda , pravi zavičaj ovog velikog umetnika su njegove slike, otvorbene su reči Nebojše Bradića, ministar kulture Republike Srbije, zatim je dodao da se predstavljena dela možda i mogu vezati za prošlost, ali da nam ona daju priliku da jasno i čisto bez ikakvih ograničenja- slobodno i bez predrasuda gledamo u budućnost.

Koktelu koji je upriličen posle otvaranja prisustvovali su mnogobrojni gosti i zvaničnici, prijatelji i stvaraoci lepih umetnosti, stari Tafilovi drugari i kolege, istoričari umetnosti, kustosi, galeristi, ... Izložbi je, sa malim zakašnjenjem zbog već unapred dogovorenih državničkih poslova, prisustvovao i Boris Tadić, predsednik Srbije.

Izložba će biti otvorena do 28. i kao jednu od najsjajnijih zvezda na septembarskom nebu događanja u bogatom likovnom životu grada mi vam je najiskrenije i najtoplije preporučujemo.

Dragan Kljajić

Pogledajte još